8o

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО КАШЛЮК?

  • 2023.09.05 13:25
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 217

Кашлюк – гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом. Супроводжується запальними процесами у верхніх дихальних шляхах та приступоподібним спазматичним кашлем. Кашлюк є сезонним захворюванням, спалахи інфікування припадають на осінньо-зимовий період.

Найбільш гостро хвороба переноситься у дитячому віці та є особливо небезпечним для дітей до року. Хоча кашлюк вважається дитячим захворюванням, дорослих воно теж не обходить стороною, маючи при цьому легшу симптоматику. Розглянемо, що є причиною захворювання, як відрізнити кашлюк від застуди та інших хвороб та які існують ефективні способи профілактики.

КАШЛЮК. ПРИЧИНИ

Кашлюк – гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом. Супроводжується запальними процесами у верхніх дихальних шляхах та приступоподібним спазматичним кашлем.Кашлюк є сезонним захворюванням, спалахи інфікування припадають на осінньо-зимовий період.

Найгостріше хвороба переноситься у дитячому віці та є особливо небезпечним для дітей до року. Хоча кашлюк вважається дитячим захворюванням, дорослих воно теж не оминає стороною, маючи при цьому легшу симптоматику. Розглянемо, що є причиною захворювання, як відрізнити кашлюк від застуди та інших хвороб та які є ефективні способи профілактики.

Бордателла у процесі життєдіяльності виробляє специфічні токсини, які дратують слизову оболонку дихальних шляхів і цим викликають рефлекторний спастичний кашель. Така реакція організму на кашлюкову бактерію з часом закріплюється в дихальному центрі головного мозку, провокуючи замкнене коло патологічного кашлю, посилюючи його інтенсивність.

КАШЛЮК У ДОРОСЛИХ ТА ДІТЕЙ. СИМПТОМИ.

Інкубаційний період зазвичай триває від 3 до 14 днів. У цей час ми ще не припускаємо, що захворіли, але вже можемо бути рознощиками хвороби. Захворювання розвивається поступово, на початкових етапах нагадує звичайну застуду: температура, нежить, сухий кашель. Поступово кашель починає наростати, перетворюється на спазматичний, його інтенсивність збільшується і напади стають все частіше.

Через спазму голосової щілини, кашель під час кашлюку особливий – кожен вдих супроводжується свистячим звуком. Приступи кашлю найчастіше виникають у нічний та ранковий час. Іноді через перенапруження спостерігаються невеликі крововиливи на шкірі обличчя та слизової оболонки рота, набряклість та почервоніння обличчя хворого.

УСКЛАДНЕННЯ КАШЛЮКУ

Ускладнення кашлюку можуть позначитися на різних органах та системах організму. Специфічними ускладненнями, що виникають в результаті кашлю є: ларингіт, ранки та виразки в області вуздечки язика, іноді відбувається розрив барабанної перетинки. Для дітей раннього віку кашлюк небезпечний тим, що може викликати затримку або зупинку дихання на кілька секунд під час нападів. Як наслідок, через нестачу кисню – судоми м’язів, і в дуже поодиноких випадках енцефалопатія.

Якщо до кашлюкової палички приєднується ще й вторинна інфекція, очікується розвитку наступних захворювань: бронхіт, плеврит, пневмонія, гнійний отит, хибний круп. На прогноз розвитку кашлюку та одужання велике значення має не лише вік пацієнта, а й своєчасна діагностика. Як же зрозуміти, що це кашлюк?

ДІАГНОСТИКА КАШЛЮКУ ЛАБОРАТОРНИМ МЕТОДОМ

Кашлюк характеризується досить специфічними судомними нападами кашлю, який є основою для діагностики. Але є захворювання дуже схожі по симптоматиці, викликані іншими видами мікроорганізмів роду Bordetella. Такими можуть бути паракашлюк та бронхосептикоз. Тому точна постановка діагнозу можливо лише після проведення аналізів:

  • аналіз крові;
  • мазок з задньої стінки глотки.

Саме аналіз мазка суттєво полегшує діагностику кашлюку у дітей. Дослідження посіву проводиться ПЛР методом, що дозволяє не тільки виявити кашлюкову паличку, але й диференціювати ДНК-збудників кашлюку, паракашлюку, бронхосептикозу.

ПРОФІЛАКТИКА КАШЛЮКУ

Особливістю кашлюку є повна відсутність до нього вродженого імунітету. Тому найкращою профілактикою вважається проведення щеплень. Як правило, використовується вакцина АКДС (проти кашлюку, дифтерії та правця). Ефект від вакцинації не довгостроковий, щеплення необхідно повторювати через певний час згідно з «календарем щеплень».

Слід зазначити, що імунітет після вакцинації не дає 100% захисту. Щеплені діти теж хворіють на кашлюк, але захворювання переноситься настільки легко, що його приймають за легку застуду, яка не провокує ускладнень і діагноз «коклюш» ставиться набагато рідше. Природний імунітет, сформований після одужання – вже стійкіший і залишається на все життя.

Інші новини