12o

Шкільні буфети: які харчові продукти заборонені і які дозволені для продажу

  • 2023.10.17 13:09
    • Держпродспоживслужба
  • 145

Контроль за організацією харчування в закладах освіти області залишається одним із пріоритетних напрямків роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

   Але, в зв’язку з поширенням COVID-19, початком воєнної агресії в державі протягом тривалого часу обмежено проведення заходів державного нагляду/контролю суб’єктів господарювання в тому числі і в закладах загальної середньої освіти.

   З метою посилення контролю за станом організації харчування дітей у  закладах освіти області, забезпеченням учнів та вихованців закладів безпечними та якісними харчовими продуктами спеціалісти управлінь/відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розпочали проведення моніторингу цих закладів.

   Особлива увага буде звернута на реалізацію буфетної продукції, зокрема на наявність заборонених харчових продуктів.

   В черговий раз нагадуємо і наголошуємо, засновникам, керівникам закладів загальної середньої освіти та відповідальним особами за організацію харчування в закладах загальної середньої освіти, що в шкільних буфетах заборонено реалізовувати наступні харчові продукти:

- Газовані напої (безалкогольні напої або так звані «солодкі води», мінеральні води, енергетичні напої).

- Сосиски в тісті, піци та бутерброди з ковбасою чи іншими м’ясними або рибними виробами промислового або кулінарного виготовлення.

- Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (батончики, вафлі, чупа-чупси тощо);

- Вироби з кремом, з соусами, в тому числі майонезами.

- Морозиво.

- Харчові концентрати (перші, другі страви швидкого приготування);

- Продукти, які містять частково гідрогенізовані рослинні жири (транс-жири).

- Продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількість солі на 100 г готового продукту (солоні горішки).

- Продукти, які містять синтетичні барвники та ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти (чіпси, сухарики, кондитерські вироби, солодкі глазуровані сирки, йогурти з наповнювачами).

- Непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока.

- Непастеризовані соки, соки, до яких додано цукри і підсолоджувачі.

- Рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва.

- Кава та кавові напої.

- Гриби.

- Продукція домашнього виробництва.

   Натомість, рекомендуємо включити в асортимент буфетної продукції:

  Фрукти, овочі, горішки, бутерброди з вершковим маслом та сиром, хлібо-булочні вироби, борошняні кулінарні вироби печені з яйцями, сиром, переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням, овочами або фруктами, кисломолочні продукти (йогурт, кефір, сир кисломолочний) без підсолоджувачів, салати в порційній упаковці, приготовлені безпосередньо в день вживання, фруктові, овочеві пастеризовані соки, вода питна негазована, напої, виготовлені на місці (чай, компот, узвар) без цукрів та підсолоджувачів.

Про результати моніторингу періодично буде надаватись інформація.

Інші новини