15o

Біля каплички на вулиці Гірничорятувальників, що біля с. Кропивник, зібралися десятки ветеранів-шахтарів

  • 2023.08.27 14:11
    • Громада
  • 1435

 Для них сьогодні особливий день – професійне свято. І хоча калуські шахти вже давно не працюють, та крайня неділя серпня – чудова нагода зібратися та згадати роки такої важливої спільної праці, а також вшанувати пам'ять 14 шахтарів, які загинули під час виконання роботи та тих, кого уже немає поруч.

   Панахиду відправив отець Василь Гладенькій УКГЦ св. Миколая с. Кропивник. Привітала присутніх заступниця міського голови Наталія Кінаш. Зокрема, зазначила: «Треба було мати неабияку сміливість, щоб обрати цю професію. На сьогодні вона залишається одна з важких та ризикованих мирних професій у світі».

   Наталія Олександрівна подякувала старості Василю Паньківу, парафіянам села Кропивник, усім тим, хто опікується капличкою. Серед тих, хто доглядають територію біля неї - мешканець с. Сівка-Калуська Григорій Дюг зі своєю командою. А також Ользі Єланіній та депутатці міської ради Аллі Попельницькій, які впродовж багатьох років продовжують дбати про благоустрій біля каплички і щороку у День шахтаря сприяють влаштуванню зібрання ветеранів праці. «Батьки привели своїх дітей та онуків. Це важливо: передавати наступним поколінням нашу історію та берегти пам'ять про загиблих шахтарів», - наголосила Наталія Олександрівна. Ольга Єланіна, депутатка міської ради VІІ демократичного скликання, згадує: «Це була моя дільниця. Із 2016 року я шукала людей, які працювали на шахті. Сама колись спускалися в шахту, коли була бухгалтером. Багато друзів, знайомих, вдови загиблих у шахті – ми всі разом працювали. В будинку, де я народилася, жив головний інженер нашого гірничого комплексу. Колись на цій шахті працювало до 1300 осіб. Тепер залишилося дуже мало. І кожен рік до професійного свята ми тут збираємося». На заході був присутній і колишній начальник шахти – Пашник Василь Миколайович. «Добре, що ви збиралися. Бажаю всім щастя і здоров’я. Шкода, що з кожним роком нас все менше і менше… Всій громаді - всього найкращого. Україні – Перемоги».

   Присутній на заході був і найстарший працівник шахти - 91-річний Йосип Бреславський. «Дай Бог щороку збиратися на цьому місці працівникам колишньої шахти та їх членам родин. Щоб ми могли вам низько вклонитися і подякувати за вашу невтомну працю», - підсумувала зустріч ведуча, очільниця народного дому Марія Паньків.

  Завершився захід частуванням солодкими смаколиками, які приготували працівниці народного дому с. Кропивник.

Інші новини