10o

Сектор державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців отримав можливість здійснення онлайн-реєстрації

  • 2021.03.30 11:56
    • Центр надання адміністративних послуг
  • 939

З понеділка 29 березня сектор державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців почав свою роботу в оновленому ЦНАПі. (м. Калуш, вул. Б. Хмельницького, 52). За словами завідувачки цього сектору Алли Замай: «усі послуги надають, як і раніше, а також з’явилася можливість здійснення онлайн реєстрації, а саме:

  • державна реєстрація ФОП;
  • державна реєстрації змін до відомостей про ФОП (видів діяльності);
  • державна реєстрація припинення діяльності ФОП;
  • державна реєстрація новоствореної юридичної особи, що діятиме на підставі модельного статуту;
  • отримання відомостей з ЄДР у формі витягу.

Алгоритм онлайн реєстрації ФОП:

Існує 2 шляхи реєстрації ФОП: онлайн або офлайн.

Для онлайн-реєстрації ФОП потрібно зробити всього 5 кроків. 

Крок 1. Отримайте кваліфікований електронний підпис (КЕП). 

Перелік кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг можна знайти за посиланням  https://czo.gov.ua/ca-registry

Крок 2. Оберіть вид діяльності, якою плануєте займатися. Всю інформацію про відповідні КВЕДи можна знайти на офіційному сайті Державної служби статистики України за цим посиланням http://kved.ukrstat.gov.ua/. У подальшому КВЕД знадобиться вам, як для заповнення онлайн-форми, так і для подачі відповідної заяви державному реєстратору.

Крок 3. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на порталі державних послуг онлайн «Дія» https://diia.gov.ua/

Крок 4. Заповніть онлайн-форму на отримання послуги. Цю заяву буде автоматично надіслано до державного реєстратора для опрацювання.

Паралельно є можливість обрати систему оподаткування — спрощену (єдиний податок) або додатково зареєструватися платником податку на додану вартість (ПДВ). Для цього потрібно зробити окрему позначку у відповідній графі заяви про державну реєстрацію.

Процедура державної реєстрації має бути проведена протягом 24 годин (окрім вихідних та святкових днів) із моменту прийняття в роботу онлайн-заяви. 

Крок 5. Отримайте на електронну пошту інформацію, що  вас зареєстровано як ФОП. У відповідному листі міститиметься детальна інструкція, як отримати виписку з ЄДР онлайн, а також, що потрібно зробити для офіціалізації статусу платника податків.

Звісно, якщо у вас немає технічної можливості  скористатися такою опцією в режимі онлайн, існує альтернатива — звернутися до державного реєстратора, взявши із собою документ, який посвідчує особу, та реєстраційний номер облікової картки платника податків, так званий ідентифікаційний код. Якщо останній ви не оформлювали з релігійних переконань, знадобиться паспорт з відміткою про право використовувати номер і серію паспорта замість ідентифікаційного коду або додаток до ID картки в якому є така відмітка.

У державного реєстратора потрібно заповнити заяву про відкриття ФОП, за формою, що міститься за цим посиланням https://minjust.gov.ua/?fbclid=IwAR1jL2DQuGRVFOPKnf9frOuFxGqmiXCwWQsraITBSo_1aw5dMiqn0ml_OVg

Паралельно є можливість обрати систему оподаткування — спрощену (єдиний податок) або додатково зареєструватися платником ПДВ. Для цього потрібно зробити окрему позначку у відповідній графі заяви про державну реєстрацію.

Якщо ви не маєте змоги особисто звернутися до Центру надання адміністративних послуг, це можна зробити через  уповноваженого представника, або ж надіслати відповідну заяву про державну реєстрацію ФОП поштою (у  цьому випадку треба засвідчити свій  підпис нотаріально).

Державна реєстрація ФОП офлайн також є безкоштовною опцією, вона має бути проведена протягом 24 годин після надходження документів, крім вихідних та святкових днів.

Також завідувачка сектору наголосила, що державна реєстрація здійснюється за принципом екстериторіальності, тобто  фізичні особи-підприємці можуть скористатися послугами нашого сектору незалежно від місця проживання чи прописки, а юридичні особи, що зареєстровані в межах Івано-Франківської області. В умовах карантинних обмежень така можливість є особливо зручною та важливою.

Інші новини