8o

У Калуському ліцеї №2 реалізовують цікаві міжнародні проєкти

  • 2023.09.05 18:16
    • Громада
    • Освіта
  • 168

Нещодавно біля Калуського ліцею №2 з’явився знак із написом «RESPEKT» — повага. З’ясовуємо, що це знак і завдяки чому він з’явився.

Учителька німецької мови ліцею №2 Світлана Дранута упродовж багатьох років працює над тим, щоб її предмет у ліцеї було вивчати цікаво, а учні мали мотивацію і бачили перспективу.

Для цього пані Світлана більш, ніж 10 років підтримує співпрацю із інститутом імені Гете – німецькою громадською організацією, яка опікується популяризацією німецької мови, підтримує міжнародну культурну співпрацю із Німеччиною. 

Ліцей був включений у пілотний проєкт «Міжнародні мовні сертифікати у школах». Підписано Угоду про співпрацю між представництвом Гете-інституту і ліцеєм №2. На фасаді ліцею встановлено інформаційну таблицю про участь у проєкті.

— Міжнародний мовний сертифікат В1 засвідчує, що людина може вільно спілкуватися на повсякденні теми, — розповідає Світлана Дранута. – Екзамени наші діти здають за 25% вартості. Це дає можливість вступати у коледжі чи на підготовчі курси до університетів у Німеччині, Австрії та Швейцарії. 

Крім того, інститут забезпечує ліцей навчальними матеріалами, а учнів, котрі складають іспити на міжнародні сертифікати – подарунками. 

Знак біля школи з’явився завдяки участі учнів ліцею у черговому проєкті «Міжнародний дитячий суд». Це – спільний проєкт інституту імені Гете і Нюрнберзького театру ляльок. Третій рік проєкт піднімає актуальні у молодіжному середовищі теми. Зараз у ньому задіяні учні 9-В касу.

— Цього року ми розробляли дорожні знаки справедливості. Тобто, те, як ми бачимо справедливість. Знак «RESPEKT» розробили наші діти, а виготовив і передав його для нас на початку літа Нюрнберзький театр ляльок. Він є реального розміру. Респект – це значить, що всі всіх у нашому ліцеї поважають, — зазначає Світлана Дранута.

Наступним кроком роботи у проєкті буде календар, який передбачає суттєву роботу із проведення інтерв’ю на вулиці, підготовку до виставки календарів у Нюрнберзі. 

Крім того, влітку 15 учнів закладу мали нагоду відвідати табір із вивчення німецької мови у Татарові. Цьому передувала співпраця Австрійським земляцтвом, і, зокрема, вихідцем із Німеччини коломиянином Зіновієм Шмідлем, у рамках якої навесні Світлана Дранута відвідала Відень. 

— Така діяльність дуже мотивує учнів. Діти навчаються висловлювати свою думку. Менше використовуємо підручників із завченими темами – більше сучасної лексики. Це дуже мотивує, — резюмує Світлана Дранута.

Пані Світлана вдячна керівництву ліцею за сприяння у реалізації нових методів навчання. 

Навчаємось цікаво – формуємо активних громадян!

Інші новини