17o

Сальмонельоз-небезпечне інфекційне захворювання!

  • 2023.07.20 13:50
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 237

Захворюваність гострими кишковими інфекціями реєструється протягом усього року, але частіше влітку і на початку осені. Це пояснюється тим, що в теплий період мікроорганізми активно розмножуються. Серед них найбільш актуальним є сальмонельоз епідеміологічна значимість  якого визначається високими показниками захворюваності, особливо серед дітей і людей похилого віку, виникненням спалахів та значним розповсюдженням.

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella і супроводжується сильною інтоксикацією та дегідратацією організму.

Сальмонели  стійкі у зовнішньому середовищі:

  • у м'ясі - до 2-місяців;
  • у замороженому м'ясі - до 6 місяців;
  • на яєчній шкаралупі - 2,5-3 тижні;
  • у молочних продуктах: в сирах - до 1 року, в маслі - до 4 місяців, в кефірі - до 2 місяців, в молоці - до 20 днів.
  • у воді - близько 5 років;
  • у грунті - до 18 місяців;
  • у кімнатному пилу - до 3 місяців;

У деяких харчових продуктах бактерії активно розмножуються. При цьому смак і зовнішній вигляд продукту не змінюється. При нагріванні до 70 °С збудники інфекції гинуть через 5–10 хвилин. Проте якщо вони містяться в товщі великого шматка м'яса, то можуть деякий час витримувати й температуру кипіння. Під впливом дезінфікуючих розчинів сальмонели швидко гинуть.

Джерело збудника інфекційтварини (велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

Шляхи зараження (за ступенем небезпеки):

  • Харчовий (найчастіше через м'ясо і вироби з нього, риба і морепродукти, яйця і вироби з них, молоко і молокопродукти);
  • Через воду (реальну епідеміологічну небезпеку становить вода відкритих водойм, яка інтенсивно забруднюється неочищеними стічними водами тваринницьких ферм, птахоферм, м'ясокомбінатів);
  • Контактно-побутовий (при догляді за хворими, в дитячих садках, стаціонарах, пологових будинках).

 

Симптоми сальмонельозу та перебіг хвороби.

Потрапляючи до організму людини, сальмонели розмножуються у тонкій кишці. Інкубаційний період (час від зараження до проявів хвороби) триває від декількох годин до 2-3 діб.

Основні прояви хвороби: загальна слабкість, підвищення температури, біль у животі, нудота, блювота та діарея (пронос).

Як запобігти захворюванню?

Рекомендується дотримуватися основних правил:

  • Ретельно мити руки з милом після контактів з тваринами, приходу з вулиці, до початку приготування їжі, перед їжею, після відвідування туалету.
  • Дотримуватися правил зберігання харчових продуктів. Повинні дотримуватися не тільки терміни зберігання, але правила «товарного сусідства» в холодильнику.
  • Користуватися окремими обробними дошками й ножами для сирого м'яса і риби. Ретельно їх мити та обдавати окропом.
  • Не купувати на стихійних ринках молочну, м'ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі.
  • Дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;
  • Ретельно мити овочі, фрукти та зелень.
  • Використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;
  • Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.

Пам'ятайте! Вакцини для специфічної профілактики сальмонельозу поки немає.

У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.

 

Бактеріолог Калуського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»  Оксана Довбенко

 

 

 

Інші новини