22o

«Пам’ятаймо усіх!». Щороку 4 листопада калушани збираються на центральній площі міста, аби вшанувати юних героїв

  • 2023.11.04 15:49
    • Культура
  • 173

Не став винятком і цей рік. Рік сумного ювілею...

  80 років тому на цьому місці нацисти привселюдно розстріляли 11 учнів Калуської торговельної школи, віком від 14 до 19 років, та батька одного з учнів.

  Їхня провина - членство в ОУН. Куди поділи їхні тіла, не відомо і досі. У роки незалежності площа отримала назву Героїв — на честь замордованих. У 1993 році встановили пам’ятний знак, а у 2019 – спорудили нову скульптурну групу авторства калуського скульптора Ігоря Семака.

  Ось імена розстріляних: Євген Вагіль із Загір’я,Ярослав Глушко з Перегінська,Богдан Келебай із Загір’я,Петро Келебай із Загір’я,Іван Когут із Підгірок,Євген Коломиєць з Калуша,Йосип Країнський з Калуша та його батько — Михайло Країнський,Юрій Мандрик з Калуша,Микола Мельник з Брошнева,Ігор Полатайко з Перегінська, Мирослав Сагайдак із Загір’я.

  Сьогодні віддати данину шани полеглим прийшли небайдужі калушани. За упокій душ страчених відправлено панахиду.

  «На жаль, згадуючи щороку цих студентів, ми не думали, що переживатимемо ще страшніші події. На сьогодні у нашій громаді є вже близько 130 загиблих Героїв, понад 20 зниклих безвісти.

  Наш святий обов’якок – вшановувати пам’ять усіх Героїв: і учнів торгівельки, й полеглих у війні проти російських окупантів», - зазначила в ході пам’ятного заходу заступниця міського голови Надія Гуш, на завершення свого виступу додавши: «Щиро дякую нашим мужнім воїнам, які тримають оборону. Ми вистоїмо і обов’язково переможемо. Слава Україні!».

  Голова Калуської міськрайонної організації Конгресу українських націоналістів Олег Кушлик акцентував увагу присутніх на необхідності доносити на всіх рівнях історичну правду про боротьбу українців за незалежність. Вірш-присвяту студентам торгівельної школи “Розстріл учнів” зачитав калуський поет Богдан Сімків. Громадський активіст з Івано-Франківська Тарас Зень вручив «Залізний пластовий хрест», найвищу пластову відзнаку калушанам, чиї родичі-пластуни загинули за Україну.

  На завершення заходу представники влади та громадськості, родичі полеглих поклали до меморіального знаку квіти шани та запалили свічки пам’яті.

Інші новини