14o

На звернення небайдужих мешканців комунальники вирізають чагарники на вул. Фабричній

  • 2023.11.14 15:31
    • Житлово - комунальне господарство
  • 211

  Наприкінці осені працівникам із благоустрою суттєво додається роботи.

  Місця загального користування у громаді готують до зимового сезону. Працівники дільниці з озеленення розпочали вирізати чагарники на вулиці Фабричній. Мешканці скаржилися на те, що узбіччя вулиці заросли, і у канаві застоюється вода.

   — Зараз на вулиці працюють робітники із дільниці озеленення. Розчищають чагарники, вивозять зрізане гілля. Хоч поруч і є сміттєві контейнери, люди облаштували стихійне сміттєзвалище, яке ми теж будемо розчищувати, — каже Анна Бігун, керівниця дільниці з озеленення КП «Калушавтодор». Після того, як чагарники вивезуть, екскаватор розчистить і поглибить канави. Водночас, комунальники щодня працюють над тим, щоб належно підготувати місця загального користування громади до зими: проводять санітарну обрізку дерев, прибирають опале листя. Тільки у Калуші працюють 42 працівники дільниці з озеленення КП «Калушавтодор». — Ми проводимо санітарну обрізку дерев, — зазначила Анна Бігун. — Формувальну обрізку робимо тільки там, де це справді необхідно. Зараз у місті працюють дві вишки для обрізки дерев. Важливість їхньої роботи Анна Бігун демонструє наочно: сквер із одного боку вул. Коновальця — очищений, дерева – однакові за висотою, крони – акуратні, між деревами – більше простору і світла. Із іншого боку тільки наводять порядок. — Найперше, ми забираємо омелу, бо це — рослина-паразит. Потім проводимо санітарну очистку. Саму крону дерева не чіпаємо. Але, якщо є аварійні гілки, зламані, сухі, обвислі чи ті, що псують зальний вигляд крони, — ми їх прибираємо. Регулюємо висоту дерев. Так їх простіше обслуговувати, і вигляд вони мають більш естетичний. Молоді низенькі дерева ми не чіпаємо, — наголошує Анна Бігун.

  Водночас, у місті активно прибирають і вивозять опале листя. Частково його вручну загрібають і навантажують на причепи. Це нелегка праця. На вул. Б. Хмельницького працює пилосос. — Це трактор, причеп якого накритий тентом. Труба позаду, подібно до пилососа, затягує опале листя, люди тільки підгрібають його граблями. Це суттєво полегшує роботу, — розповідає Анна Бігун. Пустіють і міські клумби. «Зимувати» залишаться тільки певні види хризантем. Багато рослин переносять у парники. Там підростають і квіти, призначені для висаджування наступної весни. Рослинам – комфортно, за потреби парники навіть обігрівають.

  Фахівці з озеленення не втомлюються просити калушан: не крадіть квіти із клумб! Нещодавно – вкотре – комунальники не дорахувалися там лаванди. А про постійні крадіжки хвойних і троянд годі говорити. — Були ситуації, коли через крадіжки у нас залишалися по два-три кущики троянд певного виду. І ми змушені їх розсаджувати, розмножувати, щоб зберегти це різноманіття, — каже Анна Бігун. — Загалом, у нас є біля сотні різновидів троянд. Хочемо, щоб громада була красива.

  Навесні, обіцяють фахівці, вигляд клумб у громаді приємно здивує: будуть нові конструкції, а також – види і кольори квітів.

Інші новини