20o

Екологічний моніторинг триватиме

  • 2023.12.13 14:50
    • Громада
  • 104

  13 грудня під головуванням Калуського міського голови Андрія Найди та за участю науковців - керівництва і представників Державного науково-дослідного і проєктного інституту основої хімії «НІОХІМ” та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, надзвичайників, старост Кропивника і Сівки-Калуської, представників окремих служб і управлінь відбулась презентація Звіту за результатами «Проведення екологічного моніторингу стану довкілля, контролю засоленості поверхневих і підземних вод, зон просідань та гірничих розробок над колишніми рудниками «Калуш», «Голинь» та «Ново-Голинь».

  Спікером заходу виступив завідувач кафедри геотехногенної безпеки та геоінформатики ІФНТУНГ, доктор геолого-мінералогічних наук, професор Едуард Кузьменко. Він розповів про здійснені протягом 2021-2023 років комплексні топогеодезичні, геофізичні та гідрогеохімічні дослідження.

  Ці роботи виконувались відповідно з договором, укладеним між науковцями закладу і управлінням з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради. Підсумовуючи Звіт, з метою попередження надзвичайних ситуацій, фахівці рекомендують продовжити топогеодезичні спостереження за швидкістю осідання земної поверхні в районі вул. Європейської в Калуші, с. Кропивник та с. Сівка-Калуська; в райні вул. Глібова – Вітовського в Калуші слід провести площинні геофізичні дослідження з метою картування карстових провалів та встановити репери; виконання таких досліджень дасть змогу встановити зони майбутніх провалів та прийняти правильні управлінські рішення; доцільно продовжити режимні спостереження житлових будинків на вул. Франка у с. Кропивник; продовжити гідрологічні та гідрохімічні спостереження території Калуського гірничопромислового району і Домбровського кар’єру з метою оцінки впливу джерел забруднення та попередження в разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.

Інші новини