17o

9 грудня у світі відзначають Міжнародний день вшанування пам'яті та гідності жертв злочину геноциду та запобігання цим злочинам

  • 2023.12.09 10:25
    • Громада
    • Культура
  • 164

Сьогодні Україна та світова спільнота вшановують безневинних жертв злочинів, спричинених етнічною, расовою, релігійною ненавистю.

 Світовою громадськістю геноцид визнано найнебезпечнішою формою порушення прав і свобод людини та найтяжчим злочином проти людства. У новітній історії людство з жахом дізнавалося про геноцидні дії…

   Особливе значення це страшне поняття посідає у нашій національній пам’яті. Адже саме на святій благодатній українській землі у XX столітті тоталітарні режими – комуністичний і нацистський – вчинили кілька злочинів геноциду: Голодомор-геноцид українців 1932–1933 років; Голокост євреїв та геноцид ромів під час німецької окупації; геноцид кримськотатарського народу радянською владою в 1944-му. Здавалося б, ці жахіття назавжди залишаться в минулому. Але ні. У наші дні світ здригнувся від Бучі, Ірпеня, Маріуполя та незліченних інших прикладів «геройської доблесті» дикої орди північно-східного сусіда. Російські війська, порушуючи всі можливі міжнародні норми та права, перекресливши будь-які уявлення про людяність і норми моралі, знищують представників усіх національностей, рас, лише тому, що вони живуть в Україні і готові боротися за своє право жити у власній державі. І зараз неможливо ні уявити, ні порахувати кількість жертв російського геноциду проти української нації. Вічна памʼять усім жертвам російського терору!

  Геноцидну природу дій росії в Україні визнали провідні цивілізовані країни світу. Віримо, що зло мусить бути і обов’язково буде покараним!

Інші новини