6o

На звернення Калуської міської ради, що були прийняті щодо ситуації з підвищенням тарифів на газ, послуги з розподілу природного газу, електроенергію надійшли відповіді від Верховної Ради України та НКРЕКП

  • 2021.02.26 15:05
    • Громада
    • Відповіді на звернення Калуської міської ради
  • 889

Впродовж періоду з 03 по 16 лютого 2021 року на адресу Калуської міської ради надійшли відповіді на звернення, прийняте 10 грудня 2020 року на другій сесії восьмого демократичного скликання рішенням № 79 «Про звернення Калуської міської ради щодо недопущення підняття тарифу за транспортування газу» (http://kalushcity.golos.net.ua/?p=pryynyati_rishennya&sp=single&id=4816 ) та 13 січня 2021 року на шостій сесії восьмого демократичного скликання рішенням № 184 «Про звернення Калуської міської ради до Президента України, Кабінету Міністрів України та НКРЕКП» (https://kalushcity.if.ua/doc/category/decision_session/2021), від Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальні послуг та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)

У листах-відповідях наголос йде на наступному:

- Уряд ухвалив зміни до ряду своїх постанов щодо компенсації додаткових витрат споживачам електричної енергії, приміщення яких обладнані в установленому порядку електроопалювальними установками, та встановив максимальну граничну ціну на природний газ для населення на рівні 6,99грн. з ПДВ за кубічний метр на період з 1 лютого 2021 року до кінця опалювального сезону. Ці рішення стосуються також й об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

- Продовжують діяти тарифні коефіцієнти (двозонні, тризонні) для населення, у якого наявний облік споживання електроенергії за періодами часу. Так за наявності обліку споживання електричної енергії за періодами часу розрахунки населення проводяться за відповідними тарифами із застосуванням тарифних коефіцієнтів (за вибором споживача):

  Під час визначення вартості спожитої електроенергії за кожним рівнем тарифу застосовується питома вага обсягу електроенергії, що спожита у відповідній зоні доби протягом розрахункового періоду, до загального обсягу спожитої електроенергії в цьому періоді.

- Згідно з вимогами чинного законодавства 30.12.2020, на засіданні НКРЕКП, що проводилось у формі відкритого слухання, постановою № 2772 встановлено
економічно обґрунтований тариф на послуги розподілу природного газу для АТ
«Івано-Франківськгаз» на рівні 1,91 грн за 1 м3 на місяць (без ПДВ).

Разом з цим, враховуючи соціальне напруження у суспільстві, чисельні
звернення громадян України, Регулятором прийнято рішення про перегляд тарифів на послуги розподілу природного газу низки газорозподільних підприємств, у тому числі АТ «Івано-Франківськгаз».

Постановою НКРЕКП від 30.01.2021 № 125 внесені зміни до постанови НКРЕКП від 30.12.2020 № 2772 та з 01 лютого 2021 року зменшений розмір тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Івано-Франківськгаз» до 1,79 грн за 1 м3 на місяць (без ПДВ).

Тарифи на послуги розподілу природного газу повинні забезпечувати
газорозподільні підприємства коштами, необхідними для роботи газорозподільних систем, експлуатації газового обладнання, підтримки цілодобової роботи аварійних служб для запобігання можливим витокам природного газу та недопущення аварійних ситуацій.

  • Громадянам, які мають фінансові проблеми в період карантину, можливо скористатися Програмою житлових субсидій, яка на сьогодні залишається головним механізмом соціального захисту найбільш вразливих верств населення та гарантує стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Більш детально з відповідями можна ознайомитись у додатках.

Додаток 1( НКРЕКП)

Додаток 2 (ВРУ)

Додаток 3 (НКРЕКП)

Інші новини