6o

На форумі «Ветерани — шлях додому» калушани піднімали питання психологічної реабілітації військових

  • 2024.10.14 14:28
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 73

11-12 жовтня у Івано-Франківську відбувся ІV Форум «Ветерани — шлях додому: спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів».

Форум організовано Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів спільно з міжфракційним депутатським об'єднанням «Реабілітаційні сили України», Міністерством у справах ветеранів, Івано-Франківською обласною військовою адміністрацією, Івано-Франківською міською радою, ГО «Україна 2.0.», iHUB та за підтримки Програми USAID «Рада: наступне покоління».

У фокусі:

- спорт для ветеранів;

- травма війни — психологія відновлення;

- економічна незалежність;

- ветеранські простори;

- освіта ветеранів.

Участь у заході взяла міністерка у справах ветеранів України Наталія Калмикова. Вона поінформувала про заходи, які заплановані на рівні держави, щоб забезпечити інтеграцію ветеранів у цивільне у суспільство і покращити їхній соціальний статус.

Представництво Калуської міської територіальної громади — заступниця міського голови Наталія Кінаш, начальниця управління соціального захисту населення Калуської міської ради Любов Федоришин, координатор «Ветеранського простору», фахівець управління соціального захисту населення Калуської міської ради Ілля Тітко, працівниця Калуського міського центру соціальних служб Наталія Чепіль. Також були присутні члени ГО «Чисті Серця Калуш», ГО "Реабілітаційний центр ветеранів війни "4.5.0 Прикарпаття".

Представники Калуської громади наголосили на зростанні потреби реабілітації військовослужбовців, зокрема, психологічній. За словами заступниці міського голови Калуша Наталії Кінаш, наразі надзвичайно потрібна державна програма професійної підготовки психологів психологів для роботи із ветеранами. 

Також калушан зацікавив досвід Івано-Франківської громади щодо дослідження життя Героїв і презентації матеріалів у закладах загальної середньої освіти. Цінним є також досвід створення закладів і служб, які допомагають сім’ям військових. Схожий центр побутової допомоги сім’ям військових працює в Івано-Франківській громаді. У Калуші розглянуть можливість налагодження цієї системи.

Присутніх також зацікавили доповіді спікерів на теми спорту, освіти для ветеранів.

Інші новини