25o

СТАН РУСЛА РІЧКИ СІВКИ У КАЛУШІ ЗМОЖЕ ПОЛІПШИТИ ВОДОРЕГУЛЮЮЧИЙ ВУЗОЛ

  • 2024.07.23 09:53
    • Громада
    • Житлово - комунальне господарство
  • 35

На адресу міської ради надійшло електронне звернення про незадовільний стан русла річки Сівки, яка протікає у межах Калуша.

 «Зверніть увагу, що річка протікає через центр міста, попри пенсійний фонд, попри калуську місцеву прокуратуру. Берег річки укріплювали і чистили. На березі облаштували красиве місце для відпочинку з лавками. На сьогоднішній день, на тій ділянці страшенний сморід. Через це неможливо дихати, в прилеглих будинках неможливо відкрити вночі вікна, посидіти на лавках, пройтись біля річки. Сморід жахливий», — написав користувач «Небайдужий Громадянин».

Проблему намагаються вирішити ситуативно і — стратегічно. Тільки у липні за дорученням міського голови русло обстежували двічі. Долучені працівники управлінь житлово-комунального господарства, з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради, відділу муніципальної інспекції, КП «Калуська енергетична компанія». 

Стратегічно ж вирішити проблему може будівництво водороздільного вузла біля Домбровського кар’єру. Це дозволить регулювати потік води, яка йде через міське русло. 

В управлінні будівництва і розвитку інфраструктури Калуської міської ради повідомили, що планування водорегулюючої дамби розпочалося у 2022 році. Тоді проектуванням зайнявся Дністровський басейн управління водними ресурсами. Фахівці здійснили геодезичні дослідження на ділянці 6 км до місця водорегулюючого вузла, 6,3 км. — униз, і три кілометри по руслі річки Сівки. На основі отриманої інформації розробили містобудівний розрахунок, і подали заяву на отримання містобудівних умов.

У свою чергу, управління архітектури і містобудування Калуської міської ради замовили Детальний план території для нового будівництва водозахисної дамби на р. Сівка в м. Калуш біля Домбровського кар’єру Калуського району Івано-Франківської області. І вже найближчим часом заплановано оголосити громадське обговорення плану.

Це – тільки початок тривалої процедури, передбаченої законодавством. Проте, без цих кроків реальне будівництво неможливе. Водночас, тільки водорегулююча дамба здатна вирішити проблему докорінно.

Інші новини