13o

Борщівник сосновського – небезпека, яку треба долати разом і комплексно!

  • 2024.06.28 17:20
    • Громада
    • Надзвичайні ситуації
  • 28

У Калуській громаді вже не перший рік спостерігається поширення цієї небезпечної рослини. Згідно з законодавством України, знищення борщівника Сосновського є обов'язком власників та користувачів земельних ділянок. Ми вже неодноразово акцентували на цьому увагу. Проблема значна і до її вирішення треба підходити комплексно. 

На жаль, не всі господарі земельних ділянок у громаді працюють над заходами з ліквідації борщівника. 

Після багаторазових попереджень та прохань, які не принесли бажаного результату – застосовуються більш кардинальні дії. Власникам, чи орендарям земельних ділянок, де буяє борщівник, видаються приписи на знищення рослини протягом встановленого терміну. У випадку невиконання припису, буде складено протокол про правопорушення. А радикальні дії – направлення подань у екологічну інспекцію Прикарпатського округу для реагування в межах їхньої компетенції. 

У с. Студінка проблема найбільш критична. Тож сьогодні сюди завітали представники муніципальної інспекції, управління земельних відносин, поліцейський офіцер громади. Разом із старостою села Марією Стасюк оглянули ряд територій, де росте борщівник та аналізували як тут з ним боряться, і чи боряться взагалі. 

У результаті староста села виписала три приписи орендарям земельних ділянок щодо зобов’язання ліквідації цієї небезпечної рослини. 

Деякі з них вже почали проведення відповідних робіт, які зобов’язуються закінчити до 28 серпня. Весною вони теж намагалися, розчищали територію, проте не мали відповідної техніки. Зараз мають намір дисковою бороною добитися результату, щоб рослина хоча би полягла. Закликаємо всіх вживати заходи, адже боротьба з борщівником – робота спільна. Якщо на одній ділянці з ним боряться, а на сусідній ні – тоді бажаного результату не буде. Найкращий метод – кроплення спеціальними речовинами, найкращий час – весна. 

Підтвердженням цього є робота команди ТЗОВ «Вудгоф», яка теж орендує в селі земельну ділянку. Їх спроби знищення борщівника є показовими. Вони протягом крайніх 2 років ретельно косять і обприскують спеціальним хімічним розчином свою територію. Це затратний спосіб, але результат очевидний. Дякуємо підприємству за роботу! Проте через недобросовісних сусідів-орендарів борщівник буде продовжувати розсіюватися, і зусилля ТЗОВ «Вудгоф» матимуть лише частковий успіх, на жаль. 

Найбільш критична ситуація із особистими селянськими господарствами. Ці території практично не обробляються. Як зазначає староста села – наприклад, із 60 господарів, косять борщівник у себе на ділянках лише 10. Щоб зобов’язати інших – треба вияснити, хто є користувачем. Управління земельних відносин надасть старості села відповідну інформацію з реєстру.  

Важливо й те, що власники багатьох земельних ділянок вже, на жаль, померли, а їхні спадкоємці не оформили право власності на землю. Тож надалі староста села буде спілкуватися зі спадкоємцями щодо того як шукати вихід із ситуації. Можливо дійдуть консенсусу в тому, щоб передати ці території добросовісним орендарям, які будуть займатися винищенням борщівника. 

У боротьбі з борщівником позитивним прикладом є громада села Боднарів. Боднарівчани разом із озеленювачем, старостою села Олегом Дрогомирецьким самостійно покосили території з борщівником. Об’єдналися й навели лад, не чекаючи на приписи.

Інші новини