28o

Андрій Найда про участь в нараді щодо грантової можливості для Івано-Франківської області

  • 2024.07.17 13:37
    • Громада
  • 28

Міський голова Андрій Найда 17 липня взяв участь у нараді щодо можливості для Івано-Франківської області. Захід відбувся під головуванням заступниці голови ОДА Людмили Сірко за участі очільників громад Калуського району.

Сьогодні міжнародна співпраця є одним із ключових факторів розвитку територіальних громад. Це відомо і нам на місцевому рівні, і обласним посадовцям, а також і державним органам влади. 

Співпраця з міжнародними партнерами дає можливість: залучити інвестиції в місцеву економіку, що сприяє створенню нових робочих місць та покращенню добробуту населення; обмінюватися досвідом з іншими громадами та країнами, що дозволяє впроваджувати нові практики та технології, а також поліпшувати якість життя людей; підвищити авторитет громади на міжнародній арені, що робить її більш привабливою для інвестицій; посилювати безпекові заходи в регіоні завдяки спільним зусиллям з подолання глобальних викликів. Тим паче, зараз міжнародні партнери спрямовують чимало зусиль на відбудову України. 

Андрій Найда під час зустріч поділився досвідом Калуської громади у напрямку міжнародної співпраці, грантових проєктів, підтримки бізнесу: «Адже тут у нас ведеться потужна робота. Ми неодноразово залучалися підтримкою міжнародних партнерів. На сьогодні в нас вже є 7 міст-побратимів з Європи, також укладені угоди про співпрацю й з містами України, про що ми неодноразово розповідали. Співпраця потужна! У нас є діючий приватний індустріальний парк, а також невдовзі запрацює й комунальний - «Галіція». Маємо створений «Прикарпатський промисловий кластер». Плануємо розвивати міжнародну кластерну колаборацію. У нас з нуля будуються заводи, розвиваються релоковані підприємства, що є свідченням того, що бізнес-влада-громада в дієвій співпраці».  

Калуська громада є активним учасником міжнародних грантових проєктів, завдяки яким вдається залучати допомогу від донорів для поліпшення енергетичного стану громади, розвитку молодіжної політики, підтримки геріатричного центру та медичної галузі, реабілітації військовослужбовців та інше. 

«Сподіваюся, що наш досвід стане корисним для інших громад. Принагідно я окреслив й проблематику. Вбачаю, що було б добре впроваджувати заходи для вивчення працівниками місцевого самоврядування англійської мови. І це швидше порада, бо з власного досвіду знаю, що міжнародні партнери активніше йдуть на контакт з англомовними мерами та представниками громад. Ще ряд пропозицій направимо в ОДА. Адже Людмила Сірко зазначила, що обласні органи влади готові та мають намір долучатися до спільного вирішення проблем, які стосуються грантових спроможностей громад», - підсумував участь в нараді міський голова.

Інші новини