18o

КАЛУСЬКІ ПЛАСТУНИ ТАБОРУВАЛИ У ГОРГАНАХ

  • 2024.07.25 10:04
    • Громада
  • 44

Калуські пластуни провели два великі гірські таборування у Горганах.

Із 12 по 21 липня юнаки підготовчого куреня імені Ярослава Мельника в урочищі Ангелів що поблизу села Гриньків. Табір мав назву «Хлопче, ти обраний!» — за легендою фільму «Матриця». У програмі таборування — багато гутірок і практичних занять, таборові роботи, дводенна мандрівка із ночівлею у горах. Випробовувала юнаків на міцність і погода. Від палючої спеки рятував потічок Сивинний, що просто біля таборового терену впадав у Лімницю. А дводенний дощ не вщух аж до від’їзду. Попри все, таборувальники задоволені.  

«Ніхто не повернувся таким, як приїхав на табір. Кожен тут щось для себе здобув та спробував багато, чого ніколи не робив. І саме головне — навчились працювати в команді! Сталою цитатою табору була – «Друже, ти зробив свій вибір»! — діляться організатори.

Неподалік відпочивали і дівчата-пластунки. Табори розташовувалися за кількасот метрів один від одного. Хоча, дівчата і хлопці мали спільну мандрівку в гори і ватру, програми і структури таборів відрізнялися.

Для юначок зорганізували дводенний табір «Мокош. Далекі горизОнти». Юначки та провід табору творили незабутні моменти, вчились нового та вдосконалювали набуті протягом року знання та навички.

«Легенда нашого, дівочого, табору: онучка знаходить листи бабусі, яка колись мандрувала довкола світу. Тому кожного дня ми вивчали нову країну: культуру, кухню, легенди, звичаї, особливості. Цікаво було готувати страви цих країн. Ми трохи заморочились, і готували суші, паелью і, звичайно ж, вареники», — розповідає голова калуського осередку організації «Пласт» Наталія Романів Наталія Романів.

Загалом, у двох таборах відпочивали п’ятдесят осіб віком від 11-и років (30 дівчат і 20 хлопців). Літні таборування — чудова нагода на практиці закріпити ті знання, які отримували на сходинах упродовж року. 

— Ми опановували навики не просто виживати на природі, але влаштовувати собі максимально комфортні умови, упорядковувати побут. Кожен табір власноруч виготовив і встановив щоглу для державного прапора. Фактично, всі меблі – столи, стільці, пристосування для сушіння одягу тощо і хлопці, і дівчата виготовили власноруч. Ми самі викопували яму для органічних відходів, копали туалет — «латрину», будували глиняну піч, розповідає Наталія Романів.

Із новими знаннями, уміннями, силами пластуни заступають у новий виховний рік, очікуючи новий цікавий досвід.

Інші новини