2o

Одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб: актуальні питання та відповіді

  • 2021.08.28 13:18
    • Податкова інспекція інформує
  • 544

З 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року в Україні запроваджується добровільне одноразове декларування доходів громадян, тобто є можливість легалізувати активи, одержані чи набуті за рахунок доходів, з яких у порушення вимог законодавства не було сплачено  податки і збори.

Верховна Рада 15 червня прийняла закон  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Президент України 16 липня його підписав. Що передбачає цей закон, хто, що, коли і як повинен добровільно задекларувати, з’ясовуємо разом із начальником Калуської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Лілією Прокопів.

 Коли розпочинається  добровільне декларування?

Відповідно до закону буквально через 10 днів, з 1 вересня 2021 року, розпочинається одноразове (спеціальне) добровільне декларування або так звана податкова амністія за умови сплати збору. 

 Що варто знати про одноразове (спеціальне) добровільне декларування і що потрібно декларувати?

Це окремий порядок декларування фізичною особою належних їй грошових коштів, майна та майнових прав, які відповідають таким критеріям:

  • розміщені на території України та/або за її межами;
  • були одержані/набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні;
  • з яких не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі;
  • які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

Отже, добровільному декларуванню підлягають не всі грошові активи фізичної особи, майно/майнові права, а лише ті, які відповідають вказаним критеріям. Тож якщо грошові кошти, майно чи майнові права, отримані легально і при їх отриманні було сплачено відповідні податки чи збори, то додатково декларувати їх непотрібно.

Період добровільного декларування триває лише рік — з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року.

 Які активи потрібно декларувати?

Об’єктами добровільного декларування можуть бути активи фізичної особи, які належать їй на праві власності і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Серед таких активів:

- валютні цінності,

- національна валюта (гривня) і іноземна валюта,

- права грошової вимоги,

- нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості),

- об’єкти незавершеного будівництва,

- рухоме майно, у тому числі транспортні засоби та інше цінне рухоме майно,

- предмети мистецтва та антикваріату,

- дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо,

- частки (паї) у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, цінні папери та/або фінансові інструменти.

 Чи всі  ці активи потрібно декларувати.

Ні, слід врахувати  їх вартість або обсяги. Зокрема, не потрібно декларувати:

- одну або декілька квартир, сукупна площа яких не більше 120 кв. м.;

- житлові будинки, сукупна площа яких в межах 240 кв. м за умови наявності права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;

- нежитлові будинки некомерційного призначення, площею не більше 60 кв. м.;

- земельні ділянки, площею в межах норми безоплатної передачі ;

- один легковий автомобіль з середньою ринковою вартістю не більше 400 тис. грн., або з робочим об’ємом циліндру двигуна не менш як 3000 куб. см.;

- грошові кошти в межах 400 тис. грн.

 Також добровільне декларування не стосується осіб, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2010 року, подавали або мають подавати декларації з метою запобігання корупції.

 Які дії слід вчинити декларанту?

Особа, яка вирішила задекларувати свої ризикові активи, повинна з 1 вересня 2021 року подати до Державної податкової служби  одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

Декларація буде подаватися тільки в електронній формі.

 

Яку суму треба сплатити декларанту, щоб легалізувати свої активи?

Особливість добровільного декларування не лише у визнанні доходів, з яких не сплачено податки, а й у одноразовій сплаті окремого зобов’язання, збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Із задекларованих активів громадянин має сплатити збір:

- 5% вартості валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

- 9% вартості валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном;

- 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

 

Інші новини