24o

Віддали своє життя, щоб сонце світило над Україною: у Калуші відкрили дві інтерактивні дошки полеглим Героям

  • 2024.05.10 15:56
    • Громада
    • Герої не вмирають
  • 103

10 травня на фасаді Калуського ліцею №7 відкрили та посвятили два інтерактивні пам’ятники Героям, які полягли в російсько-українській війні, Богдану Боднару і Василеві Микицею.

Богдан та Василь були однокласниками. І для обох Україна була понад усе. Чи могли поступити інакше? Ні! Самовіддано стали на захист рідної землі. І, на превеликий жаль, загинули за Україну у 2023 році на одному напрямку – Запорізькому, з різницею один місяць.

Богдан Боднар служив навідником гірсько-штурмового батальйону окремої гірсько-штурмової бригади. Василь Микицей служив водієм стрілецького відділення взводу стрілецької роти військової частини. 

Віддати шану пам’яті Героїв до ліцейної родини долучилися друзі, побратими, знайомі.

Слова вдячності батькам полеглих Захисників висловив міський голова Андрій Найда, зазначивши: «Полеглі Герої - це еліта нашої країни. Вони поставили своє життя вище власного добробуту». 

Подякував організаторам заходів вшанування Героїв. Зокрема, ГО «Спогади крізь віки». «Інтерактивні дошки - це не тільки, щоб знали життя Героя, а й щоб пробудити свідомість багатьох. Це наші Герої, почесні мешканці нашої громади. Низько схиляю голови перед родинами полеглих Воїнів. Наші небесні охоронці будуть завжди з нами».

Дружина Героя Богдана Боднаря пані Галина сказала: «Хочу подякувати всім присутнім, хто прийшов вшанувати пам'ять мого чоловіка. Це для нас почесно. Мій Богдан був військовим, дбайливим і люблячим чоловіком. І був справжнім Героєм для нас. Пам’ятаймо всі, якою ціною дається нам воля нашої України. Пам’ятаємо і шануємо всіх загиблих Героїв. Щоб ніхто більше не втрачав своїх рідних».

Поділився спогадами про брата Василя Микицея пан Степан. Зазначив, що він був звичайним хлопчиком. Займався спортом, потім створив сім’ю, в якій народилися три сини. Справедливість і чесність – основні риси характеру Василя. На війну пішов добровольцем у другий день повномасштабного вторгнення. Загинув у день свого народження від рук окупанта як і його дід у 1947 році від НКВДистів.

Директор ліцею Володимир Кіндрат зазначив, що найкращим подарунком для наших полеглих Героїв буде здобута усіма разом Перемога. Учні закладу, усі присутні віддали шану загиблим Захисникам України, поклавши квіти та засвітивши свічки пам’яті. 

Встановлення інтерактивних меморіальних дощок — справа ГО «Спогади крізь віки». Зісканувавши QR-код на дошці, можна ознайомитись із матеріалами про життя і боротьбу Героя.

Інші новини