22o

Художник із Коломиї написав оригінальну картину калуського храму

  • 2023.11.12 19:29
    • Громада
    • Культура
  • 308

Сьогодні, 12 листопада, у Краєзнавчому музеї Калущини відкрилася виставка графічних і живописних робіт Миколи Семеняка «Покутськими стежками». Для калушан митець приготував особливий дарунок.

✅У експозиції – чотири десятки живописних і графічних робіт невеликого формату, де зображені природа й архітектура. Роботи автор виставки добирав спеціально для Калуша. Микола Семеняк – художник із Коломиї. Свій талант відкрив і почав відточувати ще з юних років, навчаючись у місцевому художньому гуртку. Потім – у Львівському інституті прикладного мистецтва. За приклад для себе ставить творчість українських митців початку минулого століття.

— Здалося б відродити ту школу українського живопису яку започаткували на початку минулого століття: Мурашко, Кричевський… Звичайно, мені кажуть: це вже колись так малювали, треба щось нове. Але сьогодні на мистецьких теренах можемо часто побачити підміну понять. Тому ми мусимо повертатися до джерел, - переконаний Микола Семеняк. Микола Семеняк – майстер живописної і графічної мініатюри. Його роботи перебувають у приватних колекціях Англії, Ізраїлю, США, Канади. Також зберігаються у музеї Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського, музеї історії м. Коломиї та інших музеях.

Під час спільного польсько-українського пленеру історичними місцями Поділля, художник захопився зображенням історичної архітектури. Кожна його робота на цю тему – не просто малюнок, а ціле дослідження, переосмислене на полотні. У Калуші Миколу Семеняка вітали знайомі, родичі, товариші по навчанню. Заступниця міського голови Наталія Кінаш вручила митцеві подяку міського голови, а в. о. директора Музейно-виставкового центру Олег Відливаний подарував примірник мистецького каталогу «Art Калуш».

Начальниця управління культури, національностей та релігій Любов Джуган наголосила, що є додаткова можливість переконатися у тому, що Коломия – це справжнє культурне і мистецьке осердя Прикарпаття. Не з пустими руками приїхав до Калуша і сам Микола Семеняк. Із нагоди 110-річчя храму Архистратига Михаїла він подарував у фонди Краєзнавчого музею Калущини графічне зображення святині. Як і личить справжньому митцеві – в оригінальному ракурсі.

❗Виставка триватиме два місяці. Її можна переглянути у Краєзнавчому музеї Калущини (м. Калуш, вул. Т. Шевченка, 9). Варто відвідати!

Інші новини