20o

Ресурси позитивного материнства: як стабілізувати себе та попередити емоційне вигорання

  • 2023.03.07 14:38
    • Соціальна сфера
  • 168

  “Ресурси позитивного материнства: як стабілізувати себе та попередити емоційне вигорання ” – саме під такою назвою 7 березня 2023 року, у рамках щотижневої роботи консультативного пункту Калуського міського центру соціальних служб в Жіночій консультації Пологового будинку КНП “Калуська ЦРЛ”, у межах реалізації проєкту “Спільно. Соціальні послуги”, що впроваджується Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (КfW), фахівцем із соціальної роботи Василиною Кашівською було проведено чергове заняття, метою якого є надання психологічної  підтримки.

  На занятті майбутні матусі отримали вичерпну інформацію про механізми боротьби з тривогою і стресом та ознайомилися з техніками, які допомагають звільнитись від напруги в тілі і дають змогу попередити емоційне вигорання, більш детальніше дізналися про саме поняття емоційного вигорання, як змін у поведінці людини внаслідок емоційного виснаження, фази й ознаки вигорання та в чому небезпека довготривалості такого стану; зрозуміли, що материнство і батьківство потребують багато емоційних ресурсів. Саме тоді, коли вони на межі, людина відчуває себе виснаженою, втрачає сили, це і свідчить про емоційне вигорання. Вигорання не настає зненацька, і чим раніше його помітити, тим легше з ним упоратись. Щоб запобігти цьому, слід визначити для себе ті види діяльності, які будуть мотивувати та приносити задоволення. Це – перший крок до збереження і збільшення власних ресурсів. Вагітним варто пам’ятати про важливе значення режиму праці і відпочинку, відповідної тривалості сну та збалансованого харчування. Крім підтримання фізичного здоров'я, потрібно дбати і про психологічний стан, адже від стану майбутньої мами залежить майже все, тому вкрай важливо відновлювати енергію та турбуватися про свої почуття.

  Кожна майбутня мама повинна розуміти, що не варто з будь якого приводу занадто хвилюватись, вирішувати проблеми слід  поступово, у міру їх надходження і пам’ятати просту істину: “Щасливі батьки – щасливі діти, а не навпаки!“

Інші новини