9o

Про функціонування економіки в умовах війни говорили на дискусійній панелі з релокованим та місцевим бізнесом

  • 2023.08.17 08:41
    • Економіка
  • 164

 16 серпня Калуська громада була в фокусі міжфракційного об'єднання депуатів Верховної Ради "ВПО України".

   Приймали з візитом депутатів ВР Максима Ткаченка, Сергія Козия, Віталія Войцеховського і Едуарда Прощука. Гості оглянули, релоковані підприємства "Моторімпекс" і "Олвуд". Релоковане із Харкова підприємство "Моторімпекс" у Калуші виробляє гідравлічні системи і запчастини, які раніше доводилося замовляти з-за кордону. Дає роботу сотні працівникам. Переїхало у нашу громаду і підприємство "Олвуд" із виробництва міжкімнатних дверей.

- Ми вважаємо за пріоритет підтримку релокованого бізнесу, - наголошує народний депутат України Максим Ткаченко.

- Економічний фронт не менш важливий, ніж той, що зараз, на щастя, тримають наші хлопці і дівчата. - Нам зараз важливо почути проблематику, - акцентує народний депутат України Едуард Прощук. - Є прописано багато інструментів державної допомоги. Хочемо почути, чи працюють вони на практиці.

У Калуській громаді знайшли прихисток 25 переміщених бізнесів. Це і виробництва запчастин, матеріалів, хімічні виробництва, легкої промисловості. - Ми розуміємо, що ВПО потрібно шукати роботу. Працевлаштування важливе і для місцевих мешканців.Тому і подбали, щоб до нас у громаду переїжджали релоковані підприємства. У Калуську громаду переміщено 25 промислових підприємств, 18 з них уже почали роботу. Планують збудувати ще 2 заводи. Працюємо над створенням індустріального парку, - зазначив міський голова Андрій Найда. Співпраця підприємців із владою громади - продуктивна. Адже більшість із них у разі повернення хочуть залишити тут виробничі лінії.

До речі, наша громада прихистила чверть релокованих на Прикарпаття підприємств. На Івано- Франківщині, загалом, працюють 80 таких виробництв. За кількістю переміщеного бізнесу ми поступаємося тільки Львівській, Чернівецькій і Закарпатській областям - прикордонним регіонам.- Ситуацію допомогло б зміцнити будівництво пункту перетину кордону. Адже, не зважаючи на те, що Прикарпаття має 50 кілометрів кордону, такого об'єкту немає, - розповідає директор Департаменту економічного розвитку, промсловості та інфраструктури Івано- Франківської ОВА Сергій Подошва. Проблеми , з якими стикаються підприємці - місцеві і переміщені - обговорили у конструктивному діалозі.

Сьогодні необхідно, щоб бізнес працював!

Інші новини