7o

В Калуші встановлено п'ятий рекорд України

  • 2021.05.20 16:10
    • Громада
    • Культура
  • 1299

Міський голова Андрій Найда та в.о.директора фахового коледжу культури і мистецтв м.Калуша Ярослав Яців отримали сертифікати про встановлення і реєстрацію рекорду України за найдовший вишиваний «Рушник єдності»

Міський голова Андрій Найда під час презентації витвору мистецтва, творчої роботи викладачів та студентів фахового коледжу культури і мистецтв м.Калуш «Рушника єдності» найдовшого рушника, виготовленого технікою «фелтинг» (валяння вовною) з використанням орнаментальної символіки різних етнографічних груп України отримав сертифікат про встановлення і реєстрацію рекорду України, який для Калуша вже став п’ятим за порядковістю. Такий же сертифікат отримав і виконувач обов’язків директора цього коледжу Ярослав Яцків.

Під час презентації і встановлення рекорду були також присутні заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук, депутати Івано-Франківської обласної ради Михайло Якимчук та Назарій Іванишин, начальник управління культури національностей та релігій Івано-франківської обласної ради Володимир Федорак, секретар Калуської міської ради, заступники міського голови і керуючий справами виконкому, керівництво Калуської райдержадміністрації.

До вирішення організаційних питань щодо встановлення і реєстрації рекорду, за дорученням міського голови Андрія Найди, були залучені працівники управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради.

Довідка: В основі проєкту закладено українські орнаменти різних етнографічних груп України, втілених в нетрадиційній декоративній техніці.

Опис рекорду. Найдовший рушник (11 метрів довжина, 1 метр ширина) виготовлений технікою «фелтинг» (валяння вовною), з використанням орнаментальної символіки різних етнографічних груп України. В роботі використані орнаменти зі збірок «Наше Життя» Союзу Українок Америки (Ч.:1/1956) та «Українське народне декоративне мистецтво. Декоративні тканини» (Державне видавництво літератури з будівництва і архітектури УРСР Київ, 1956). Орнаменти рушника дещо відстилізовані. З історії виникнення: Валяння або фелтінг (від англ. felt — повсть, збивати повсть) — один із популярних серед сучасних майстрів напрямів рукоділля, особлива техніка, в процесі якої з вовни створюються картини, об’ємні іграшки, декоративні предмети, одяг, аксесуари, вовняне полотно, малюнок на шовку або повсті. В основі цієї техніки лежить властивість натуральної вовни «звалюватися» або утворювати повсть. Щодо виникнення цієї техніки є багато версій. Деякі легенди припускають, що перший валяний килим з’явився ще на Ноєвому ковчезі. Людина виявила здатність вовни до валяння близько 8 тисяч років тому, використовуючи для валяння вовну і кістки диких тварин. Треба думати, що це відкриття мало величезне значення в житті стародавніх людей, так як дало можливість створювати теплу і зручне взуття, одяг, ковдри і т.д. Після того, як людина приручила диких кіз і овець, стала використовуватися зстрижена шерсть. Невідомо, в якому куточку Землі виникла і набула поширення ця техніка. Але сировину для валяння дає можливість припускати, що рукоділля було розвинене в тих районах, де займалися вівчарством. Створювали одяг, покриття для підлоги і навіть житла. Вважалося, що вироби з поваленої вовни оберігають власників від псування, злих духів, хворіб.

Інші новини