3o

Рекомендації щодо проведення профілактичної та заключної дезінфекції в екстремальних умовах

  • 2022.03.15 09:13
    • Держпродспоживслужба
  • 570

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надає громадянам, підприємствам, громадським організаціям рекомендації з приготування та застосування робочих розчинів хлорного вапна. Порядок приготування освітленого розчину - 10% розчину хлорного вапна: 1 кг хлорного вапна розчинити невеликою кількістю води і розмішати до однорідної кашкоподібної консистенції. Додати води до отримання розчину об’ємом 10 літрів, знову перемішати. Закрити кришкою і залишити в темному місці на 24 години.Через 24 години прозорий розчин злити в тару з темного скла, закрити корком або кришкою  і зберігати в прохолодному місці. Термін придатності такого розчину 5 днів. З 10% розчину хлорного вапна готують робочі розчини:

· 0,2% розчин – приготування: беремо  200 гр 10% розчину + 9,8 л води (для дезінфекції столового посуду, експозиція 10 хв.);

· 0,5% розчин – приготування: беремо 500 мл 10% розчину + 9,5 літра води (для дезінфекції панелей, стін, дверей);

· 1% розчин – приготування: беремо 1 л 10% розчину + 9 літрів води (використовується для дезінфекції підлоги, прибирального інвентарю, нічних горщиків);

· 2% розчин – приготування: беремо 2 л 10% розчину + 8 літрів води (для протирання виробничих столів, для дезінфекції обладнання, внутрішньоцехової тари та інвентарю, автотранспорту  шляхом замочування в 2% розчині хлорного вапна, експозиція 10 хв.);

· 5% розчин – приготування: беремо 5 л 10% розчину + 5 літрів води (для дезінфекції унітазів);

· 10% розчин – для дезінфекції контейнерів для сміття;

·сухим хлором можна дезінфікувати вуличні вбиральні, біовиділення (кал, сечу, мокроту, рвотні маси).

Поверхня, на яку наносять сухе хлорне вапно, має бути зволожена.

Обробка місць зберігання хліба1% розчин оцтової кислоти використовується для дезінфекції полиць, шаф, прилавків для зберігання хліба, а також розробного інвентарю для розрізання хліба (ножи і розробні дошки для хліба). Дезінфекція яєць:В першій ємності яйця замочуються в теплій воді на 5 хв.В другій ємності яйця замочуються в 0,5% розчині кальцинованої соди на 5-10 хвилин.В третій ємності яйця замочуються в 2% розчині хлорного вапна протягом 5 хв. Після чого яйця промивають протічною водою.

 

Інші новини