22o

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ОСІБ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ІЗ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМИ ЛЮДЬМИ

  • 2022.05.02 15:58
    • Громада
    • Все для внутрішньо переміщених осіб
  • 505

        В умовах військової агресії Російської Федерації велика кількість українців покидають домівки через обстріли, руйнування осель та ведення активних бойових дій. Наші громадяни, внутрішньо переміщені особи, оселяються здебільшого в спеціально облаштованих місцях тимчасового перебування, наприклад, школи, дитячі садочки, гуртожитки тощо.

        Оскільки в таких місцях розміщення може перебувати одночасно велика кількість людей, вони можуть стати осередками розповсюдження інфекційних хвороб і потребують дотримання вимог.    

        Мінімальні вимоги щодо забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації розроблені та затверджені  наказом МОЗ від 10 березня 2022 року № 458.

       Варто пам’ятати, що внутрішньо переміщені особи є вразливими до багатьох хвороб, серед яких туберкульоз, ВІЛ, вірусні гепатити, серцево-судинні захворювання, депресії тощо.

      Медичним працівникам та працівникам закладів, які приймають і працюють з внутрішньо переміщені особи необхідно здійснити оцінювання ризиків розповсюдження неінфекційних хвороб, грипу та ГРВІ (включно з COVID-19), інших інфекційних захворювань.

     А саме:

     Щодо неінфекційні хвороби:

  • Здійснювати опитування про наявність симптомів неінфекційних хвороб серцево-судинної системи, онкологічних недуг, цукрового діабету тощо.
  • Для вчасного виявлення і запобігання різних захворювань, спричинених стресовою ситуацією, проводити опитування щодо скарг, симптомів, які турбують людину на даний момент, які можуть спричинити розвиток цукровий діабет, депресія, артеріальна гіпертензія, онкологічні захворювання тощо.
  • У разі виявлення таких хвороб, стрямувати внутрішньо переміщених осіб для проведення комплексу діагностично - лікувальних послуг відповідно до діючих протоколів.
  • Надати рекомендації щодо здорового способу життя, загальних засад самодопомоги та самостійної корекції впливу соціальних і психологічних факторів, які можуть зумовити розвиток депресії. Особливої уваги потребують пацієнти групи ризику розвитку депресії.

       Грип та ГРВІ (включно з COVID-19) та інші інфекційні хвороби:

  • Опитування на наявність симптомів грипу та ГРВІ (включно з COVID-19). У разі наявності симптомів — проведення досліджень на грип, COVID-19 експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2.
  • Опитування на наявність симптомів інфекційних хвороб з направленням за необхідності на консультацію до профільного фахівця закладів охорони здоров’я.
  • Надати рекомендації щодо ізоляції, у разі появи симптомів ГРВІ, гострої кишкової інфекції. Особи із симптомами інфекційних хвороб підлягають ізоляції в окремому приміщенні з обов’язковим зверненням за медичною допомогою до медичного працівника. У разі відсутності окремого приміщення необхідно виділити частину приміщення, яка виокремлюється (наприклад, ширмою), з дотриманням мінімальної відстані в 1,5–2 м до інших осіб.
  • З’ясування вакцинального статусу людини та надання рекомендацій щодо проведення вакцинації (рекомендовані — COVID-19, грип; обов’язкові — правець, дифтерія). Якщо документального підтвердження вакцинального статусу немає, курс щеплень вважається відсутнім. У такому випадку людина підлягає вакцинації відповідно до Календаря щеплень або пошуку документів, які можуть це підтвердити.
  • Батьків дітей також необхідно розпитати про вакцинацію та звірити її з Календарем щеплень. У разі потреби запланувати надолужені щеплення з обов’язковим внесенням їх в ЕСОЗ.

      Психологічна підтримка внутрішньо переміщені особи:

Під час воєнних дій психіка людини перебуває в постійному напруженні та стресі. Що може спричинити різні реакції та мати індивідуальні фізичні прояви.

      Що допоможе підтримати психологічний стан внутрішньо переміщені особи:

  • Спілкуйтеся спокійно й терпляче.
  • Спілкуйтеся на рівних. Слухайте неупереджено й дайте людині простір — наскільки ви хочете й можете — щоби вони поговорили про те, що їх турбує. Однак не спонукайте людину говорити про події чи свої почуття, які для неї є болючими.
  • Дізнайтеся про реакції, які виникають в особи після травматичних подій. Пам’ятайте про ознаки та симптоми, які вказують на проблеми з психічним здоров’ям після такої події.
  • Якщо ви думаєте, що людина страждає від проблем із психічним здоров’ям, допоможіть їй отримати професійну допомогу.
  • Якщо у внутрішньо переміщені особи є ознаки та прояви фізичного насильства, треба організувати їй огляд та надати медичну медичного працівника і психологічну допомогу постраждалому. Зафіксувати факти насильства та повідомити про надходження постраждалого територіальним органам поліції.

 

Інші новини