11o

РЕКОМЕНДАЦІЇ для населення  щодо правил очистки та дезінфекції води в криниці

  • 2022.04.19 08:21
    • Охорона здоров'я
    • Держпродспоживслужба
  • 668

Рекомендації для населення щодо правил очистки та дезінфекції води в криниці:

1. Попередня дезінфекція води в криниці.

Перед дезінфекцією води в криниці розраховують об’єм води в ній (м3), який дорівнює площі кільця криниці на висоту водяного стовпа.

Виконують дезінфекцію наступним чином: готують 10% освітлений розчин хлорного вапна. Для цього 1.0 кг хлорного вапна заливають холодною водою, розтирають до отримання однорідної маси і вливають 10 л. води. Ретельно перемішують, відстоюють, зливають прозору воду. На 1 м3 води в криниці витрачають 1 відро освітленого розчину хлорного вапна.

Розрахункову кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, освітлюють відстоюванням і виливають цей розчин в криницю. Воду добре перемішують протягом 15-20 хв. Потім криницю закривають кришкою і залишають на 1.5 - 2 години.

2. Очищення криниці

Очищення проводять через 1.5 - 2 години після попередньої дезінфекції криниці.

Криницю повністю звільняють від води, очищають від потрапляння до неї сторонніх предметів і накопичення мулу. Стінки шахти очищають механічним шляхом від забруднень. Вибрані з криниці бруд та мул вивозять на звалище або закопують в яму(глибиною 0.5м) на відстані не менше 20 м від криниці. Вміст ями заливають 10% - м розчином хлорного вапна (100 гр хлорного вапна на 1 л води).

Стінки шахти очищеної криниці при необхідності ремонтують, потім зовнішню та внутрішню частину шахти зрошують з гідропульта 5% розчином хлорного вапна (або іншим засобом, приготовленим за інструкцією до препарату) з розрахунку 0.5 л на м3 шахти.

Перед тим, як людина спускається в криницю для очистки, слід перевірити, чи не накопичився там СО2, для цього у відрі на дно криниці опускають запалену свічку. Якщо вона гасне, то працювати можна ТІЛЬКИ в ізолювальному засобі індивідуального захисту органів дихання.

3. Повторна дезінфекція криниці.

Після очищення, ремонту та дезінфекції стінок шахти приступають до повторної дезінфекції криниці.

Витримують час, впродовж якого криниця заповнюється водою, повторно визначають обсяг води в ньому (м3) і вносять потрібну кількість розчину хлорного вапна або іншого дезінфікуючого препарату згідно з інструкцією із застосування, яка додається до препарату. Наприклад, при використанні хлорвмісних таблеток «Акватабс» - 8.67 необхідно 1-3 таблетки на 1 м3 (1000 л) води, «Бланідас – 300» - 3 - 5 таблеток.

Після внесення дезінфекційного розчину, воду в криниці перемішують впродовж 10 хвилин, криницю закривають кришкою і залишають на 6 годин, не допускаючи із неї, брати воду. Після закінчення зазначеного терміну визначають наявність залишкового хлору у воді (за запахом).

При відсутності залишкового хлору (запаху) у воду додають 1/3 – 1/4 частини початкової  кількості дезінфекційного засобу і витримують ще 3 - 4 години.

Після повторної перевірки на наявність залишкового хлору і позитивних результатів такої перевірки (наявність запаху хлору), проводять відкачку води до зникнення різкого запаху хлору.

 Контроль за ефективністю дезінфекції води в криниці проводиться лабораторно і лише після цього воду можна використовувати для питних та господарсько – побутових цілей.

БЕЗПЕЧНА ТА ЯКІСНІ ПИТНА ВОДА З КРИНИЦІ –ЗАПОРУКА ВАШОГО ЗДОРОВЯ.

Калуський районний відділ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України»

Інші новини