Допуск до роботи персоналу закладу здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту та після проведення термометрії. Персонал забезпечується засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи, які мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні.
Всередині (поряд з входом) закладу та/або поруч з місцем видачі замовлень (при роботі закладу на виніс) організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).
Як і раніше, у закладі громадського харчування:
-
здійснюється вимірювання температури тіла відвідувачів безконтактним методом. У разі виявлення відвідувача з підвищеною температурою тіла понад 37,2° C або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий відвідувач не допускається до закладу;
-
біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами відповідно до вимог, встановлених Кабінетом Міністрів України;
-
забезпечується розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування відповідно до вимог, встановлених Кабінетом Міністрів України;
-
дозволяється відокремлення частини стола перегородкою, що унеможливлює контакт між відвідувачами, розміщеними по обидві її сторони;
-
меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією;
-
видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для механізованого миття посуду з застосуванням посудомийної машини;
-
дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу. Прибори та додатки до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці;
-
забезпечуєтся можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.
Виключено норму щодо заборони самостійного входу відвідувачів до закладу без супроводу представника персоналу закладу.
Відвідувачі повинні:
-
обробити руки антисептичним засобом перед входом до закладу громадського харчування;
-
заходити до закладу та пересуватись по ньому вдягненими в респіратор або захисну маску, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно (крім часу сидіння за столом з цілю приймання їжі та/або напоїв);
-
дотримуватись фізичної дистанції та вимог, у тому числі посилених протиепідемічних заходів, встановлених Кабінетом Міністрів України на період дії карантину у зв'язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.