Водно-нітратна метгемоглобінемія- захворювання обумовлене підвищеним вмістом метгемоглобінеміну в крові, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії) і розвивається через порушення транспортуваня кисню кров’ю. У 7 відсотків випадків закінчується летально.
Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм3. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, пов’язаний із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Фактором передачі вище зазначеного захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.
Метгемоглобінемія в нас час в основному зустрічається в сільській місцевості. Найбільша імовірність захворіти на метгемоглобінемію — у людей, які користуються водою з децентралізованих джерел (колодязів, неглибоких свердловин). Водоносним горизонтом для таких питних джерел є ґрунтові води, які часто забруднюються поверхневими стоками від господарської діяльності людини, надвірних туалетів, вигрібних ям, відходів від утримання тварин, обробки полів азотовмісними добривами тощо. Все це є джерелами нітратів.
Метгемоглобінемія у дітей проявляється посинінням ділянок шкіри навколо рота, на руках та стопах, через що її ще називають “блакитним синдромом немовлят”. Також відреагувати на нітрати може і шлунково-кишковий тракт — блювотою, проносом, підвищеним слиноутворенням. При прогресуванні хвороби може спостерігатись втрата свідомості, судоми, порушення серцевого ритму та навіть летальний результат.
Лікувати це захворювання можна тільки в умовах стаціонару.
Щоб попередити виникнення цього небезпечного захворювання, необхідно:
- Не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники 50 мг/дм3. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;
- Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо).
Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;
- Територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
- З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;
- За можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.
Щоб уберегтися від цієї недуги, батьки повинні потурбуватися про те, якої якості питна вода, що вживається сім’єю (це стосується колодязів та індивідуальних свердловин). Для цього необхідно 0,5 л води набрати в чистий скляний посуд та дослідити в лабораторії, яка атестована на визначення хімічних показників, у тому числі, на нітрати в питній воді.
З метою попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, фахівцями Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» впродовж 2021р. проведено моніторингове досліджено 300 проб води індивідуальних колодязів, яку використовується для споживання дітей віком до 3-х років. В досліджених пробах перевищення вмісту нітратів не виявлено(вміст нітратів складав 5,44-19.8 мг/дм 3 при допустимій концентрації <=50,0 мг/дм 3 ).
Пам’ятайте, що кип’ятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів не знижують вміст нітратів у воді, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність. При оцінці якості води користуйтесь лише результатами лабораторних досліджень — навіть найпрозоріша на вигляд та найсмачніша на смак вода може бути значно забруднена нітратами.