16o

Профілактика і перша допомога при отруєннях грибами

  • 2024.09.27 10:02
    • Громада
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 42

Грибний сезон в Україні продовжується! І у багатьох є традиційним вживання страв з грибів, але ця традиція має підвищений ризик, оскільки більшість населення втратила навички збирання грибів. Для когось це хобі, спосіб насолодитися природою, для інших – можливість поповнити запаси на зиму чи приготувати смачну вечерю. 

Гриби - продукт, який важко перетравлюється, із – за високого вмісту в них клітковини, хітину, які перешкоджають доступу травних соків. Окрім того, гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. У зв’язку з вищезазначеним страви з грибів можуть вживати лише практично здорові люди, і ні в якому разі гриби не можна споживати дітям, вагітним та годуючим груддю жінкам, літнім людям.

       Профілактика отруєння грибами – це комплекс заходів, спрямованих на запобігання негативних наслідків для здоров’я, завдяки розвитку навику за вмінням відрізняти отруйні гриби від їстівних, а також вивчення деякого ряду правил, необхідних для успішного збору, зберігання і приготування грибів. Необхідно пам’ятати, що отруїтися можна не лише отруйними грибами, але цілком їстівними.

Як вберегти себе від отруєння грибами:

  • замініть дикорослі гриби видами, вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються у магазинах;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • в іншому випадку – уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, а за найменшого сумніву – одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, адже гриби мають властивість вбирати в себе важкі метали;
  • не ходіть по гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
  • не споживайте сирі гриби;
  • вдома ще раз ретельно перевірте гриби, сумнівні – викиньте;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу, термін зберігання консервованих грибів – не більше 6 місяців.

Не можна вживати гриби дітям, літнім людям, вагітним, матерям, що годують груддю, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними недугами інших внутрішніх органів. Забороняється одночасно з вживанням грибів приймати будь-які ліки, надто алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Щоб уникнути ботулізму - не вживати в їжу грибів з роздулися консервних банок.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними симптомами отруєння грибами є: нудота, блювання; різкий біль в животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!

Перша допомога при отруєнні грибами

Найголовніше - терміново телефонуйте «103». Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла). До приїзду невідкладної медичної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, можна підсоленої, або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небеезпечно!

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Будьте уважні до свого здоров’я та здоров’я близьких!

 

 

 

 

Лікар із загальної гігієни

Калуського РВ ДУ

“Івано-Франківський ОЦКПХ”                                                              Марія Жекало

 

Інші новини