2o

Відновлено водопостачання на вулиці Родини Крушельницьких

  • 2022.06.27 17:00
    • Житлово - комунальне господарство
  • 251
????Протягом останніх п’яти років у міську раду неодноразово звертались мешканці вулиці Родини Крушельницьких, що в житловому масиві Височанка, з приводу поривів трубопроводу централізованого водопостачання. За цей час щонайменше 7 разів виїжджали наші комунальники ліквідовувати наслідки аварій. Щоразу робота аварійної бригади та екскаватора обходилася в 4-6 тис. грн. Але в цілому проблема залишалася невирішеною, оскільки ділянка чавунного трубопроводу, протяжністю шістдесят метрів (від перехрестя з вул. Шухевича до будинку № 16 на вул. Родини Крушельницьких), вже давно вичерпала свій ресурс і потребувала заміни.
До ефективних дій щодо вирішення проблеми аварійного трубопроводу комунальників з КП «Калуська енергетична компанія» спонукав черговий його порив, про який мешканці повідомили в суботу 11 червня.
З цього приводу та з метою всебічного вивчення та обговорення ситуації з аварійним трубопроводом на підприємстві вже 13 червня було скликане позачергове засідання технічної ради, яка уповноважена колегіально вирішувати проблемні питання з водопостачання, водовідведення тощо.
Заслухавши експертні оцінки фахівців, які входять до складу техради, всі зійшлися на думці, що частину трубопроводу (60 м) треба невідкладно замінити, бо черговий ситуативний ремонт чавунного водогону вирішить проблему на короткий час. Водночас всі розуміли, що заміна труби на вул. Родини Крушельницьких є не простою справою, оскільки при цьому виникає багато супутніх проблем, вирішення яких залежить не тільки від роботи комунального підприємства. Складність питання полягала в тому, що на сьогоднішній день є чимало змін на законодавчому рівні, які регламентують взаємні зобов’язання надавачів та споживачів послуг.
Насамперед – це стосується приладів обліку. Відповідно до вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (п. 2. ст .3) всі будинки повинні бути обладнані вузлом комерційного обліку (лічильник – як звично називаємо), що забезпечує загальний облік споживання комунальної послуги.
Згідно зі ст. 13 Порядку оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку, який затверджено наказом Мінрегіону від 09 серпня 2018 року № 206, вузол комерційного обліку встановлюється на стороні споживача на межі майнової належності у точці приєднання (вводу) до зовнішніх інженерних мереж, а в разі не можливості встановлення – в іншому місці якомога ближче до точки приєднання.
Є ще в переліку нормативної бази «Правила користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України» (наказ Міністерства ЖКГ від 27.06.2008 № 190) та ДСТУ 8994: 2020 «Інженерне обладнання будинків та споруд «Вузли обліку холодної питної води», Технічні вимоги.», якими визначено, що на кожному вводі мають бути встановлені вузол комерційного обліку води та запірна арматура.
У нашому випадку на вул. Родини Крушельницьких і з огляду на потребу повної заміни частини трубопроводу, очевидним та єдино правильним варіантом забезпечення обліку споживання (з точки зору нормативно-правових актів) – це встановлення вузлів комерційного обліку, засувок у новооблаштованих колодязях безпосередньо на врізці. Все інше не відповідатиме вимогам закону.
☑️Тому з відповідною пропозицією працівники КП «КЕК» звернулися до мешканців вул. Родини Крушельницьких. Суть домовленостей полягала в наступному: підприємство виконує цілий комплекс робіт із невідкладної заміни аварійного трубопроводу, а не ситуативного його латання, перенесення його з-під дорожнього полотна, готують місця врізки, ну і мешканці, в свою чергу – закуповують лічильники (це також передбачено законодавством).
⚠️Заради справедливості треба сказати, що перемовини відбувались складно. Бо деякі процедури, які передбачені при планових (а не аварійних) ремонтах передбачають терміни узгодження облаштування вузлів комерційного обліку до 2-х місяців. Не всі власники розуміли, чому лічильник має бути новим або повіреним у відповідності до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та інших нормативно-правових актів. Зрештою, це й не дивно, адже в кожному конкретному споживачеві треба було пояснити всі нюанси нинішнього законодавства та домовитись про спільні дії задля налагодження нормального водопостачання на цілій вулиці.
❗На сьогодні, що головне, є позитивний результат. В співпраці з мешканцями вдалось все ж виконати великий обсяг робіт щодо водопостачання. І вже в суботу, 25 червня, люди отримали в помешкання воду з нового трубопроводу, за якістю якої та регулярністю подачі стежитиме надавач послуг.
Інші новини