22o

«Світ досконалий і він вартує того, щоб з нього створювати образи»…

  • 2024.01.28 18:08
    • Культура
  • 123

Сьогодні в КЗ «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» відбулося відкриття надзвичайно захоплюючої виставки живопису та скульптури «ОБРАЗИ».

   Тут представлені роботи п’ятьох калуських митців – Віктора Коніва, Богдана Шляхтича, Ярослава Господарчука, Ігоря Семака та покійного Йосипа Кравця. 

   На подію завітали багато поціновувачів прекрасного мистецтва. Зберігач фондів Виставкової зали комунального закладу «Музейно-виставкового центру Калуської міської ради» Галина Турчик у своєму виступі підкреслила всю вагомість події та представила присутнім авторів робіт. Пані Галина зазначила, що коли планувалася виставка, Йосип Кравець був ще живим, але, на жаль, доля розпорядилася так, що за відкриттям він спостерігає уже з неба. Принагідно вшанували світлу пам'ять про Йосипа Кравця і, звичайно, про всіх Героїв, які віддали життя за Україну. 

   Захід відбувся в надзвичайно теплій та щирій атмосфері. Ідейник виставки та її координатор - калуський художник Віктор Конів, спілкуючись з гостями розповів про те, що вже давно хотілося реалізувати таку виставку, де зібрані роботи авторів, які працюють з натури. Саме такий жанр для нього несе особливу вагомість, адже передає всю красу справжнього непідробного світу. Бо, на жаль, у часі гаджетів людина втрачає цікавість до довкілля.

  Жартуючи, пан Віктор мовив: «Здається у нас скоро очі стануть квадратними від тих телефонів» та підкреслив, що людину збагачує живе спілкування, любов до мистецтва та світу прекрасного. Саме для того, щоб відкрити людині бачення на те, що нас оточує, й існують художники, які створюють ОБРАЗИ цього світу. 

  Виставку планували вже давно, ще в компанії вже зараз покійного Йосипа Кравця. Тепер його роботи представляє дружина п. Галина. Також, на жаль, на відкритті не було й Богдана Шляхтича, який не зміг завітати за станом здоров’я. Але Віктор Костів зазначив, що пан Богдан продовжує писати картини щодня. 

  Звернулися до поціновувачів своєї творчості й Ігор Семак, і Ярослав Господарчук. Пан Ігор зазначив, що йому приємно з того, що наші калуські митці в такий надскладний час продовжують творити та створювати нові образи та запевнив, що поки можуть – доти будуть працювати і відкривати нові виставки. 

  Ярослав Господарчук у своєму виступі пригадав ще той час, коли виставкова зала вперше відкривалася, і саме в цих стінах він і його товариші по цеху починали шлях художників. Підкреслив, що з тієї когорти на сьогодні залишилося, на жаль, близько половини. Але ніхто не падає духом і надалі буде творити в своїй стихії. Проте, зауважив, що було б добре, якби їх творчість супроводжувалася мистецькою критикою.

Зі словами вдячності до митців звернулася начальниця управління культури, національностей та релігій Любов Джуган, яка підкреслила, що наші талановиті митці не лише активно збагачують громаду своїми витворами, але й завжди є активними учасниками культурно-мистецьких заходів, залюбки долучаються до проведення реабілітаційної роботи з нашим військовими, проводять майстер-класи для діток, які приїжджають до нас із тих областей, де ведуться бойові дії. 

Уся сьогоднішня подія супроводжувалася неперевершеною мелодією саксофону, яку дарували присутнім учні Калуської музичної школи Захарій Фіняк, Дмитро Неспляк, Вероніка Пилипчук та викладач Ольга Пилипчук. 

Колег художників привітав і Михайло Костів. Який зазначив, що у часі війни, коли ревуть гармати – мистецтво й музи не мовчать. А калуські митці долучаються та підтримують наших Захисників на фронті. 

Варто зазначити й те, що талановитий художник, староста села Мостище Василь Булавинець сьогодні в лавах ЗСУ захищає нашу країну від підступного окупанта. 

А загалом – це була особлива подія, яка надовго залишиться в пам’яті всіх, хто завітав сьогодні до виставкової зали!

Інші новини