20o

«ГРІНДІМ»: Калуській громаді презентували програму Фонду енергоефективності

  • 2024.07.29 08:09
    • Громада
    • Житлово - комунальне господарство
  • 28

У Калуській громаді презентували програму Фонду енергоефективності «ГрінДІМ». Вона стартувала із початку травня, і вже є 17 заявок від потенційних учасників.

— Це програма підтримки ОСББ, для того, щоб вони мали можливість отримати грант на встановлення сонячної станції на даху будинку. Для того, щоб при відключеннях світла вони мали можливість генерувати власну електроенергію, і використовувати її на свої потреби, — каже технічний директор Фонду енергоефективності Дмитро Сирих. — Для того, щоб прийняти участь, перш за все, співвласники мають прийняти таке рішення про необхідність впровадження таких заходів. Після цього подається заявка до фонду,фонд її розглядає, ОСББ виконує встановлення сонячної електростанції, після цього можна отримати грант до 70% вартості обладнання.

Під час презентації фахівці Фонду енергоефективності детально ознайомили присутніх представників ОСББ із умовами програми. 

Міський голова Андрій Найда зазначив, що енергомодернізація — серед пріоритетів громади.

— У п’яти ОСББ реалізуються проєкти енергозбереження за різними програмами, зокрема, і «Енергодім». Із 2020 року на реалізацію заходів із термомодернізації у громаді із різних джерел залучено майже 36 мільйонів гривень, — наголосив Андрій Найда.

Поділилися досвідом підвищення енергоефективності будинків і представники ОСББ. У 2021 році калуське ОСББ «Січове 15» здійснило модернізацію будинку за програмою Фонду енергоефективності «Енергодім». Голова ОСББ Ярослав Косар каже, що відтоді економія використання енергоносіїв складає, в середньому, 45-50%. ОСББ розглядало і участь у програмі «ГрінДім». Однак, наразі її не впроваджуватиме, оскільки будинок не має великої кількості енергообладнання. 

— Програма могла б бути для великих дев’ятиповерхових будинків, де є ліфтове господарство, підкачка води. Для тих будинків, які мають велику кількість електрообладнання, — вважає Ярослав Косар.

Більше про можливості енергомодернізації — у відео.

Інші новини