13o

Міський голова Андрій Найда прокоментував ситуацію із очисними ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» (ВІДЕО)

  • 2024.02.02 08:52
    • Громада
    • Медіацентр "КМТ"
    • Трансляції
  • 283

31 січня в Івано-Франківську відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому розглянули питання про недопущення виникнення надзвичайної ситуації регіонального рівня на об’єктах ТОВ «Карпатнафтохім» у зв’язку з припиненням електропостачання.

Із рішень, які на ній були прийняті, – Калуській міській раді негайно вжити заходи щодо погашення заборгованості місцевого бюджету, комунальних підприємств, а також підприємств, установ та організацій всіх форм власності перед ТОВ «Карпатнафтохім» та ініціювати питання щодо перегляду тарифів на послуги, що надаються ТОВ «Карпатнафтохім» підприємствам, установам та організаціям (окрім населення) та приведення їх до ринкового рівня. 

Міський голова Андрій Найда прокоментував ситуацію.

- Ще із 14 грудня ми робили все від себе можливе, щоб врешті-решт обласна комісія відбулася. Адже наступним кроком повинно бути засідання на державному рівні.

Сьогодні ми побачили протокол засідання обласної комісії. Проте, є ряд певних даних, які ще необхідно уточнювати. Інформація щодо того, що Калуська міська рада повинна підняти тариф на водовідведення для суб’єктів господарювання (крім населення) була і в протоколі, і поширюється в засобах масової інформації.

Запевняю, що таке твердження є невірним, Калуська міська рада не має таких повноважень. Оскільки промислові підприємства мають укладені договори з ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», а очисні споруди знаходяться не на нашому балансі, а якраз на балансі підприємства. Відповідно, лише ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» має право піднімати тариф, за умови, якщо дозволяє законодавство.

І навіть у випадку таких дій – ситуація не вирішиться. Адже господарсько-фекальні стоки промислових підприємств у порівнянні з містом – займають всього 1-2%. Навіть якщо в 20-30 разів піднімати тариф – бажаного результату не буде. Такі дії призведуть хіба лише до зупинки діяльності промислових підприємств. Це хибний шлях, яким однозначно не треба йти. Очисні споруди – це величезна система. Неодноразово ми запрошували керівників області приїхати та на власні очі побачити масштаби наших очисних. Ці промислові споруди забезпечують очистку не лише господарсько-фекальних стоків, а й кислотно-лужних, мінеральних, органічних. Розмежувати стоки – не реально.

З’являються й інші дописи, де вказано, що місцева влада повинна виплатити всю заборгованість «КАРПАТНАФТОХІМУ» - це ще один хибний крок. Чому так? Розповідаю.

КП «КЕК» має борг перед ТОВ «КНХ» у розмірі 21 млн 915 тис. грн, вони підписали договір рестуктуризації до 2025 року. Минулоріч у грудні було сплачено 8 млн грн і надалі борг буде виплачено.

Ще до нашої каденції з’явилися борги КП «Водотеплосервіс», їх суми становлять: перед «КНХ» - 73 млн, перед «ТЕЦ» - 250 млн, перед «Укрінтеренерго» - 51 млн, перед «Лукор» - 20,5 млн. Загальна сума боргу – 416 млн грн. Однозначно, що ми не звинувачуватимемо попередників, адже їх вини тут нема.

А заборгованість ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» перед громадою становить 14,5 млн грн. Загалом – це оренда землі. Розуміємо, що зараз у них немає фінансових ресурсів. Сподіваюся, що ситуація налагодиться і вони зможуть виплатити заборгованість.

Яка ж заборгованість держави перед Калуською громадою? 

- Борг за компенсацію різниці в тарифах – 128,5 млн грн;

- Через ТОВ «ОРІНА», яке є державним підприємством, за оренду землі, податки за землю держава має борг – 257,7 млн грн;

- Через ТОВ «ОРІАНА-ЕКО» борг держави становить 117, 3 млн грн;

- Загальна сума боргу становить 518 млн грн.

Тобто, наш борг – 416 млн грн, а борг перед нами – 518 млн грн. Левова частка якого лежить на державі.

 Говорити, що треба погасити заборгованість і всім буде добре – звичайно можна. Але коштів на сплату боргу немає ні в держави, ні в нас. Тож все це просто слова. Натомість - треба працювати в одному напрямку, а не запускати коловорот сплати боргів.

Врегулювання проблеми, що склалася на ТОВ «КНХ» - питання державне. Зволікання й пошук можливостей перекладання її на органи місцевого самоврядування не призведе до позитивних наслідків. Необхідно негайно виносити цю проблему на державний рівень!

Наш основний посил:

- проведення державного засідання комісії ТЕБ та НС;

- винесення питання на розгляд РНБО.

Врешті-решт треба вирішити, яким чином надалі будуть функціонувати очисні споруди. Громада не повинна бути заручником цієї ситуації. Треба на державному рівні визначити механізми роботи очисних споруд. Бо, на жаль, ситуація вже така, що на місцевому й обласному рівнях вирішити її неможливо.

Інші новини