18o

ЯК НАРАХОВУЄТЬСЯ ЗЕМЕЛЬНИЙ ПОДАТОК

  • 2024.07.25 14:54
    • Громада
    • Земельні відносини
    • Міська рада консультує
  • 24

Складові земельного податку: нормативно-грошова оцінка, площа земельної ділянки і ставка, яка встановлюється органом місцевого самоврядування. 

Станом на 2020 рік (коли утворилась Калуська міська територіальна громада) у більшості сіл, які доєднались до МТГ, були чинними нормативно-грошові оцінки 2006, 2007, 2008 років. Найновіша, 2017 року, діяла у Студінці. 

Відповідно до Закону України «Про оцінку земель» оцінка має проводитись не рідше, ніж через 5-7 років. З ряду причин (брак коштів та ін.) нормативно-грошова оцінка у селах вчасно не оновлювалась. Відповідно, земельний податок був мізерним.

На даний час усі населені пункти Калуської МТГ мають оновлену нормативно-грошову оцінку (згідно з вимогами Закону України «Про оцінку земель»). Повністю оновлена земельна база громади передана у Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру. 

Наступним кроком, який вимагається законом від органу місцевого самоврядування, є встановлення ставок земельного податку. 

До 2024 року на території громади діяли попередні ставки. Встановлені у Калуші – міською радою, в селах, відповідно, – сільськими радами. Спершу планувалося й надалі залишити ті ж розміри ставок. Однак, на звернення Калуської міської ради про погодження проєкту рішення щодо диференційованих ставок в Антимонопольному комітеті України відповіли, що на території територіальної громади всі ставки по певному виду цільового використання землі мають бути одинаковими для всіх населених пунктів цієї громади. 

Якби за зразок єдиної ставки взяли ті, що діяли в селах, довелось би знижувати розмір ставки для міста. А це б призвело до зменшення дохідної частини місцевого бюджету на значну суму (декілька мільйонів гривень). Тому було вирішено взяти за основу ставки, що діяли в Калуші. 

До речі, в сусідніх громадах ставки земельного податку приблизно на такому ж рівні, як у нас, або й більші. Наприклад, ставка на один з основних видів використання землі – землі для будівництва, обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд – в Калуській МТГ має розмір 0,3%. У Брошнів-Осадській ТГ – 0,5%; така ж, або й більша в Коломийській ТГ, Стрийській ТГ, Івано-Франківській ТГ, Долинській ТГ. Менша, ніж у Калуській громаді, – у Новицькій, Верхнянській, Войнилівській.

Проте, діючи в інтересах усіх мешканців громади, Калуська міська рада знову звертається до Антимонопольного комітету України з проханням отримати роз’яснення, чи існує, все-таки, можливість диференціювати ставки і що для цього потрібно зробити. Аби, умовно, в Яворівці застосовувалась ставка 0,1%, а в Калуші залишалась 0,3%. 

На даному етапі і нормативно-грошова оцінка і нарахування земельного податку здійснюються в автоматичному режимі. І часто у системах трапляються неточності, які відображаються у податкових повідомленнях-рішеннях. Тому власникам земельних ділянок, передусім, радять звірити свої дані у ЦНАПі (кадастровий номер, площа ділянки, навність пільг тощо). Ці послуги у ЦНАПі є безкоштовними.

Інші новини