17o

Про відповідальність за спалювання сухої рослинності.

  • 2022.11.09 14:41
    • Громада
    • Надзвичайні ситуації
  • 183

Спалювання залишків сухої рослинності є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, що тягне за собою накладення адміністративних штрафів. А окрім того, шкодить здоров’ю людей та навколишньому природному середовищу.

При спалюванні сухих рослинних решток разом із димом у повітря, а потім й у легені людини, потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, окисиди азоту та найрізноманітніші канцерогенні сполуки. З листям часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери. Нерідко при випалюванні стерні, сухої рослинності пошкоджуються полезахисні лісові смуги, виникають великі пожежі, зокрема, у прилеглих лісових масивах.

До того ж, спалювання сухої рослинності не сприяє підвищенню родючості ґрунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі ґрунту. Гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються гнізда птахів. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні.

В 2020 році Верховною Радою України було ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу).

Даним Законом передбачено посилення відповідальності, зокрема за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парках тягне за собою штраф у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить відповідно  3 060 грн. та 6 120 грн.

Також закон вносить зміни до статей 241 та 245 Кримінального кодексу України, згідно з якими штрафи за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами тепер становитимуть від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить відповідно 30 600 грн. та 61 200грн.

За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом штрафи зростають до 5400-9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить відповідно            91 800 грн. та 153 000 грн.

Закликаємо Вас шановні жителі громади об’єднати зусилля у боротьбі з несанкціонованим випалюванням сухої рослинності.

Якщо Ви стали свідком пожежі, що розгоряється, спробуйте затоптати, засипати піском чи залити водою місце загоряння. Якщо ж не вдається впоратися самотужки або помічена Вами пожежа уже набула значних розмірів, телефонуйте за номером 101!

Інші новини