10o

Про туберкульоз

  • 2023.09.19 10:07
    • Громада
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 171

      В Калуському районі за підсумками І півріччя 2023 року зареєстровано збільшення захворюваності всіма формами туберкульозу з 11,3 на 100 тисяч населення у 2022 році до 17,8 на 100 тисяч населення за І півріччя 2023 року при середньообласному показнику 20,6 на 100 тисяч населення. Підвищення в абсолютних цифрах з 14 до 22 випадків ( плюс 8 випадків) пов’язано з виявленням туберкульозу серед групи ризику та військовослужбовців. З числа нових випадків – 19 легеневого та 3 випадки позалегеневого туберкульозу.

Не зареєстровано за І півріччя 2023 року нових випадків туберкульозу серед дітей і підлітків.

За І півріччя 2023 року від туберкульозу померло 2-є пацієнтів.

 Туберкульоз- це інфекційне захворювання, яке передається переважно повітряно-краплинним шляхом. Дрібні крапельки можуть деякий час перебувати у повітрі  і їх безпосередньо вдихають люди, що оточують хворого, який виділяє бактерії. Туберкульоз у більшості випадків вражає легені. Але захворювання може виникати і у хребті, нирках, мозку, кишківнику, лімфатичних вузлах, шкірі, статевих органах.  Позалегеневий туберкульоз не є заразним.

Хворіють на туберкульоз люди з ослабленою імунною системою. Захворіти можуть і люди з міцною імунною системою при близькому контакті з хворою людиною серез кашель, чхання у приміщеннях, які погано провітрюються.

Основні ознаки туберкульозу:

-кашель 2-3 тижні;

-потовиділення вночі;

-підвищення температури тіла до 37,0;

-безпричинна втрата ваги, задишка ;

  З цими ознаками необхідно звертатися до сімейного лікаря. Для діагностики туберкульозу проводять рентгенографію органів грудної клітки, аналіз мокротиння молекулярно-генетичним методом на базі КНП «Калуська ЦРЛ».

  Щоб запобігти захворюванню на туберкульоз важливо вдатись до ранньої профілактики, тобто проведення профілактичних щеплень проти цієї недуги новонароджених у пологовому будинку.

  Іншими важливими профілактичними заходами є дотримання особистої гігієни, відмова від шкідливих звичок, особливо паління, своєчасне звернення за медичною допомогою  при гострих вірусних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, регулярне проходження медичних обстежень.

  Але якщо все ж захворіли, пам’ятайте, що туберкульоз виліковний за умови проходження повного курсу лікування. А безпека для оточуючих - це ваша особиста гігієна у сім’ї, колективі, місцях масового скупчення людей.

 

Лікар-епідеміолог Калуського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                       Мирослава Гуменяк

Інші новини