8o

Про ситуацію щодо ремонту автомобільних доріг, які проходять територією Калуської громади

  • 2022.10.17 15:58
    • Житлово - комунальне господарство
  • 656

Міський голова Андрій НАЙДА на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook з приводу стану ремонту доріг, які проходять територією громади, проінформував мешканців громади про таке:

"Соціальними мережами активно множаться дописи і коментарі щодо незадовільного стану окремих ділянок автомобільних доріг, зокрема тієї, що в напрямку села Копанок. І, незважаючи на те, що каміння летять в бік міської влади, хочу сказати, що в деяких питаннях я солідарний з громадськістю, бо в мене особисто також є надзвичайно багато побажань з цього приводу.
????Але! Задля об’єктивності та розуміння щодо того, як класифікуються дороги, у чиєму віданні перебувають і хто за них відповідає, мушу дещо роз’яснити.
1️⃣ Згідно з Законом України «Про автомобільні дороги» автошляхи поділяються на:
- автомобільні дороги загального користування;
- вулиці і дороги міст та інших населених пунктів;
- відомчі (технологічні) автомобільні дороги;
- автомобільні дороги на приватних територіях.
Перші дві категорії в свою чергу поділяються ще на під категорії. Це добре видно на графічному зображені, що нижче додається.
2️⃣ Утримання доріг, їх ремонт, покладається, відповідно, на балансоутримувачів. І цей розподіл також можна побачити на вже згаданій інфографіці.
3️⃣ Наша відповідальність обмежується утриманням комунальних вулиць і доріг міста Калуша та сільських населених пунктів, що в складі громади.
4️⃣ Ділянка дороги (від вул.Глібова у м.Калуші до Копанок), стан якої викликає справедливе обурення – є частиною РЕГІОНАЛЬНОЇ дороги Р 84 «Миколаїв – Жидачів – Бурштин», якою опікується ДП «Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області» – державна організація, яка підвідомча управлінню Державного агентства автомобільних доріг України.
5️⃣ Тепер про головне. Незважаючи на те, що дорога до Копанок не є комунальною, ми не сидимо склавши руки, а наполегливо і неодноразово зверталися до ДП «Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області» з проханням відремонтувати власне цю ділянку, позаяк розуміємо її значущість – це головна артерія, що з’єднує Калуш з Копанками, це єдина дорога, якою щодня рухається величезна кількість пасажирських автобусів, що обслуговують маршрути міста…
Але, на жаль, ми отримуємо відповіді (остання датована 15.09.2022, фотокопія прикріплена до допису) про неможливість фінансування поточного середнього ремонту, як було заплановано, через дотримання заходів здійснення правового режиму воєнного стану.
❗️Зрештою, це та сама причина, через яку і ми не можемо повноцінно проводити цього року ремонт наших доріг, а, здебільшого, виходимо із ситуації за допомогою мадпатчера та гудронатора, щоб якомога більше полатати КОМУНАЛЬНІ дороги.
✅ До речі – сьогодні в Копанках якраз працює комунальний мадпатчер. Це вже четвертий в цьому році виїзд комунальних служб в Копанки з метою впорядкування доріг у цьому селі.
А у Вістові ДП «Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області» на сьогодні асфальтує тротуари обабіч головної дороги, яка є національного значення.
???? Ну і на завершення скажу таке: знаю, що є багато проблем у нашій господарці, і вони стосуються не лише доріг. Але ми усі повинні розуміти, що через війну маємо і значні обмеження, які уповільнюють або унеможливлюють виконання справді нагальних потреб. Хотілося б, щоб ми усі разом дочекалися якнайшвидше Перемоги, щоб повернутися до звичного розміреного життя, коли плани співпадають з можливостями їх реалізації.".
Інші новини