1o

Про що потрібно пам'ятати при використанні опалювальних приладів

  • 2021.09.07 13:25
    • Служба 101 інформує
  • 270

Надворі календарна осінь. Хоча ще маємо можливість насолодитися теплими днями, все ж, температурні показники почали знижуватися. А це означає, що люди почали задумуватися над тим, як зігрітися самому і обігріти свою домівку, адже в оселі тільки тоді затишно, коли тепло.

Зазвичай обігріваються наші домівки ще до початку і під час опалювального сезону електричними, газовими та опалювальними приладами на твердому паливі. Однак, кожен із таких обігрівальних приладів при неправильному влаштуванні та експлуатації, перенавантаженні або зовсім залишеними на тривалий термін без нагляду, несе загрозу виникнення пожежі. Саме під час осінньо-зимового пожежонебезпечного періоду зростає кількість пожеж в житловому секторі громадян, які знищують роками надбане майно, але найстрашніше, що у вогні гинуть люди. Та все ж, основним фактором загибелі людей у вогні є необережне поводження з вогнем. Недотримання та нехтування правилами пожежної безпеки – ось основна причина лиха.

Беручи до уваги такі показники, фахівці Служби порятунку Калуського району радять постійно дотримуватися правил пожежної безпеки. Найперше, підготуйте свої оселі до початку опалювального сезону. Перевірте технічний стан електрогосподарства своїх будинків: несправні електророзетки, електровимикачі та ділянки зношених електропроводів замініть на справні. Потурбуйтеся про перевірку опалювальних приладів: всі тріщини в опалювальному приладі та димарі заштукатурте, щоб іскри розжареної сажі не вилітали назовні. Димар побіліть вапном, на білому тлі якого одразу помітні тріщини. Очистіть димар від сажі. Димарі будівель з горючими покрівлями обладнайте іскрогасниками. Перед топковим отвором опалювального приладу помістіть металевий лист розміром не менше 50х70 см. Також не забувайте про газове обладнання, технічний стан якого повинен бути справним та обов’язково перевірений фахівцями газового господарства.

Підготувавши свої оселі до зими, не забувайте про основні правила безпеки:

Не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності, бо це призводить до короткого замикання електромережі.

Не користуйтесь саморобними електрообігрівачами та не застосовувайте несправні електрозапобіжники.

Опалюючи приміщення піччю, перевірте, чи не з’явилися в ній тріщини або щілини. Для цього спаліть в печі трохи паперу та згодом огляньте її ззовні. У місцях тріщин буде добре видно закоптіння. Виявлені тріщини необхідно замазати глиною чи розчином.

Не залишайте печі, які топляться, без догляду і не доручайте нагляд за ними малолітнім дітям.

Не сушіть і не складайте на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали.

Не сушіть і не складайте на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали.

Не використовуйте для обігріву приміщень газові плити.

Використовуйте сертифіковані прилади опалення та електротовари (електроподовжувачі тощо).

Обов’язково роз’яснюйте дітям про небезпеку пустощів із вогнем. Не залишайте сірники та запальнички в легкодоступних для них місцях.

Ніколи не паліть у ліжку, особливо у нетверезому стані. Саме через цю причину гине найбільше людей при пожежах.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: ваша особиста безпека та безпека тих, хто з вами поруч, залежить насамперед від вас самих. Не випробовуйте долю, бережіть своє життя та життя своїх рідних!

У разі виникнення пожежі негайно викликайте пожежно-рятувальну службу за номером 101, адже кожна хвилина має вирішальне значення!

Інші новини