10o

Підтримати притулок для тварин

  • 2023.12.29 11:27
    • Громада
    • Житлово - комунальне господарство
    • Безпритульні тварини
  • 113
В ході сьогоднішнього ранкового обїзду міський голова Андрій Найда відвідав Калуський притулок для тварин – «Дім Сірка». Мета візиту – дізнатися, як можна допомогти благодійникам у їхній надзвичайно благородній справі.
    Частково притулок фінансується з місцевого бюджету. Впродовж року на його потреби виділялися кошти у сумі 450 тис. грн. Це давало змогу утримувати частину притулку та виплачувати заробітну плату декільком працівникам. Але цих коштів не достатньо. Тож організація шукає додаткові джерела доходу. Левову частку виділяють всеукраїнські та міжнародні благодійні організації, донори; допомагають і небайдужі люди. Два роки тому встановили сонячні панелі, що сприяє економії коштів, які сплачуються за спожиту електроенергію.
   У середньому протягом року в притулку перебувають 300-400 тварин. Щодня вони потребують триразового харчування. Працівники кожного дня готують від 8 до 12 казанів каші. Також тварин необхідно лікувати і стерилізувати.
Керівниця притулку Леся Кошелєва, яка вже протягом 10 років піклується про бездомних тварин, розповіла про проблемні питання. Зокрема, зараз найбільше відчувається потреба у працівниках. Догляд за тваринами – справа не з легких, умови праці доволі складні, а заробітна плата невисокого рівня. Все ж, є надія, що знайдуться ті, хто готовий працювати в таких умовах. Міська рада буде проводити інформаційну політику щодо залучення нових, а головне – небайдужих працівників у «Дім Сірка». Також планується певне облагородження території притулку. Зокрема, ділянку комунальники защебенять. Власне, такі роботи вже проводились протягом 2023 року, але потреба у них є й надалі. Ще необхідно подбати про належний обігрів приміщень. Забезпечення притулку дровами буде взято під контроль міського голови.
   Особливу увагу п. Леся звертає на відповідальність мешканців громади (особливо – старостинських округів) щодо стерилізації тварин. Цьогоріч за кошти місцевого бюджету вдалося простерилізувати 415 особин. Але той факт, що тварини мігрують від одного населеного пункту до іншого – незмінний. І навіть, якщо у Калуші простерилізують усіх без винятку тварин, імовірність того, що з довколишніх сіл прийдуть нестерилізовані є стовідсотковою. Тож, дуже важливо, аби громада відповідально ставилася до цього процесу.
   Неприємно визнавати, але і такі прикрі випадки, коли господарі просто викидають беззахисних чотирилапих на вулицю. Це – неприпустимо, але, на жаль, така гірка правда.
Міська рада обіцяє й надалі намагатися всіляко підтримувати притулок.
Дякуємо всім працівникам «Дому Сірка» за таку потрібну роботу!
Інші новини