17o

Про оплату за житлово-комунальні послуги у період воєнного стану

  • 2022.07.20 15:53
    • Актуально
    • Житлово - комунальне господарство
    • Міська рада консультує
  • 293

   Через військову агресію росії, значна кількість громадян України опинилась у важкому фінансовому стані, оскільки багато підприємств зупинили свої виробництва, а тому не можуть виплачувати заробітну плату, зросла вартість товарів та послуг тощо.

   Частина українців перестала оплачувати за комунальні послуги, користуючись тим, що оголошення воєнного стану в Україні визнано форс-мажорними обставинами, які звільняють споживачів послуг від відповідальності за невчасну оплату.

   Для врегулювання ситуації із забезпечення населення газом, водою, електроенергією та іншими комунальними послугами Уряд України прийняв ряд постанов.
  Однією з них (постанова КМУ № 206 від 06.03.2022) заборонено на період воєнного стану нараховувати штрафні санкції на споживачів за невчасну оплату житлово-комунальних послуг та припиняти надавати такі послуги за неоплату.
   Іншою (постанова КМУ № 215 від 07.03.2022) — регламентовано механізм нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану на території адміністративно-територіальних одиниць, де структурні підрозділи з питань соціального захисту населення не мають можливості забезпечити підготовку виплатних документів та проведення фінансування.

  Водночас, жодним нормативним актом України не передбачено звільнення від оплати за надані житлово-комунальні послуги, за винятком, коли споживачі не користувались такими послугами (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, при умові документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг.

   Щиро дякуємо кожному мешканцю нашої громади, за те, що навіть за сьогоднішніх складних обставин знаходите можливість вчасно оплатити за житлово-комунальні послуги.
   Просимо і надалі здійснювати оплату за комунальні послуги, оскільки часто такі платежі є єдиним джерелом поступлення коштів підприємствам, які їх надають.
Стабільна робота комунальних служб, це не тільки забезпечення стабільної роботи водопровідно-каналізаційної мережі, енергопостачання, прибирання прибудинкових територій, від яких залежить якість нашого життя і взагалі стан здоров’я кожного з нас. Це ще й виплачена заробітна плата працівників підприємств житлово-комунального господарства.

Інші новини