11o

Про недопущення спалювання сухої рослинності

  • 2023.03.09 10:18
    • Надзвичайні ситуації
  • 410

Ст. 50 Конституції України гарантує кожному безпечне для життя та здоров'я довкілля, а ст.66 трактує, що кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі та відшкодовувати завдані ним збитки.

Багато років наша країна не може подолати гостру екологічну проблему -випалювання сухої природної рослинності та її залишків. На дану тему у засобах масової інформації різного рівня опубліковано чимало інформаційних матеріалів, системно проводиться роз'яснювальна робота серед населення, зокрема у закладах освіти.

 Але змін на краще не відбувається. Кожен має знати - при спалюванні рослинних решток утворюються небезпечні продукти горіння, зокрема при згорянні 1т рослинних решток у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму; у туманні дні багаття створюють свого роду «смог» (мікрочастинки, що виділяються при неповному згорянні сміття, зв'язані з водяною парою), який шкідливий для організму людини; до складу продуктів горіння входить чадний газ, важкі металі, канцерогенні сполуки; чи не найнебезпечнішим із продуктів відкритого горіння рослинних решток є бензапірен, який є високотоксичною речовиною, здатною викликати онкологічні захворювання, генні мутації.

Вченими доведено, що у димі від багаття міститься у 350 разів більше бензапірену, ніж в сигаретному в димі; з димом у повітря вивільняється діоксини - одні з найотрутніших для людини речовини.

В осінній та весняний періоди року випалюються трави та очерети, влітку - пожнивні рештки. В результаті таких дій знищується мікрофлора та фауна верхнього шару ґрунту, гинуть комахи та їх личинки, запилювачі рослин, дощові черв'яки та інші організми, які беруть участь в процесі утворення Грунту, а також дрібні тварини, птахи та місця їх гніздування. Збіднюється склад трав, оскільки знищується насіння однорічних, дворічних та деяких багаторічних рослин, знищується шар сухої трави, який утримував вологу, перегнивав і створював необхідні умови для існування багатьох рослин, тварин та комах, формував ґрунт. Знижується родючість ґрунтів, гумусність, погіршується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість.

За самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парках тягне за собою штраф у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить відповідно  3 060 грн. та 6 120 грн.

Штрафи за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами становить від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає відповідно 30 600 грн. та 61 200грн.

За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом штрафи до 5400-9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить відповідно  91 800 грн. та 153 000 грн.

Закликаємо вас, шановні жителі громади, об’єднати зусилля у боротьбі з несанкціонованим випалюванням сухої рослинності.

Давайте пам'ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!

Дбайте про стан навколишнього середовища! Адже знищення стерні - це, водночас, знищення флори і фауни регіону. Разом зі стернею вогонь знищує безцінну мікрофлору полів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки.

Якщо Ви стали свідком пожежі, що розгоряється, спробуйте затоптати, засипати піском чи залити водою місце загоряння. Якщо ж не вдається впоратися самотужки або помічена Вами пожежа уже набула значних розмірів, телефонуйте за номером 101!

Управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради

 

 

Інші новини