17o

Про кінотеатр «Відродження» та новий проект площі

  • 2022.07.12 09:49
    • Громада
    • Архітектура
  • 521

Напевно, більш складного земельно-архітектурного питання, аніж все, що пов’язане з колишнім кінотеатром «Відроження» та відповідною площею, в Калуській громаді за всю історію незалежності не було. Протягом 12 років тривають дискусії з приводу які ж споруди, їх використання, благоустрій мають бути там.

   Складність досягнення консенсусу в питанні майбутнього центральної площі полягає в тому, що і будівля кінотеатру, і прилегла земельна ділянка площею 0,34 га давним-давно є приватною власністю. Чи було правильним рішення міської ради шостого скликання ще у 2011 році продати ці об’єкти? Сьогодні однозначно сказати не можна, але те, що в договорах купівлі-продажу мали б передбачити якісь конкретні запобіжники, не викликає сумніву.

    На жаль, через такий затяжний процес і значний інтерес з боку громади, час від часу в публічному просторі з’являються домисли, викривлені трактування і навіть маніпуляції. А після того, коли міська рада на своєму останньому засіданні ухвалила рішення про надання дозволу на розроблення проєкту детального планування території, обмеженої вулицями Цеглинського, Підвальною, Бандери та площею Героїв, у фейсбуці з’явився дивний допис, мовляв, міська рада подарувала приватній фірмі…1,8 га центральної площі. Оскільки це викликало хвилю обговорення (на що й розраховував автор маніпулятивного твердження), спробуємо роз’яснити нашим мешканцям суть питання.

   Трішки екскурсу в історію. Інвестори (ТзОВ «Відродження 2011») у  2011 році пообіцяли, що на площі дуже скоро постане сучасний кінотеатр. Роботу розпочали у тому ж році – розібрали вестибюль та кінозал зсередини. На тому й зупинилися на довгих 7 років. Згодом від інвестора почали надходити пропозиції про зміну цільового призначення земельної ділянки, оскільки будувати виключно кінотеатр, зі слів власника, на той момент вже не є комерційно привабливим. Спочатку пропонувався 14-поверховий житловий будинок з розважальним центром. Під тиском громади і нагадуванням про обов’язковий кінотеатр проекти (а їх було чимало) видозмінювалися - додавалися кінозали, поверховість будинку зменшувалась до 10 і 9. Увесь цей процес до прийняття рішення супроводжувався численними обговореннями на різних майданчиках. Були і громадські слухання, презентації, публікації тощо. Залучалися фахівці з обласної містобудівної ради. І кожного разу це питання викликало резонанс у суспільстві.

   Останній раз в сесійну залу відповідне питання було внесено в лютому 2019 року. Тоді міська рада все ж прийняла рішення № 2174 "Про надання дозволу на розроблення проекту детального планування території щодо зміни цільового призначення земельної ділянки для реконструкції існуючої будівлі під багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями комерційного призначення на площі Героїв, 16 в м. Калуші". Були після того нові пропозиції, в тому числі й з оглядовою вежею. Однак, знову підтримки в громаді не знайшли.

   Але на сьогодні з’явились вже нові обставини, які зобов’язують зовсім по-іншому розглядати питання забудови вже згаданої центральної площі. Власники будівлі кінотеатру стали ще й власниками сусіднього готелю-ресторану, який відомий під назвою «Асторія» (формально – це два ТзОВ - «Відродження 2011» та ТОВ "Віпреміум груп"). Відповідно – розширились межі приватної земельної ділянки (+0,49 га).

   В цій ситуації зрозуміло, що інвестор знову актуалізував питання нового проекту детального планування. Але треба зазначити, що міська рада, з огляду на весь попередній досвід, взяла ініціативу у свої руки і запропонувала власнику розробити ПДП за участю фахівців ТОВ «Зелемінь» зі Львова, попередньо отримавши від них згоду.

   Чому «Зелемінь»? Насамперед тому, що ця компанія вже зарекомендувала себе якнайкраще, спроектувавши нашому місту ратушу. Також успішно реалізувала багато аналогічних проектів у Львові. На сайті цієї компанії кожен може ознайомитись з їхніми роботами https://www.zelemin-art.com.

   А ще важливо, що головна архітекторка архітектурного офісу ТОВ «Зелемінь» Наталія Зінчук – корінна калушанка, радо погодилась допомогти у цій справі, тим паче, що відповідні історичні дослідження центральної частини Калуша вона вже провела.

   Крім того, за узгодженням з ТОВ "Віпреміум груп" – міськрада ухвалила рішення, яке передбачає надання дозволу на розроблення проєкту детального планування території, обмеженої вулицями Цеглинського, Підвальною, Бандери та площею Героїв на ОРІЄНТОВНУ площу 1,8 га. ЗАМОВНИКОМ розроблення містобудівної документації (а відтак – її власником) буде виконавчий комітет Калуської міської ради, а профінансує — ТОВ "Віпреміум груп" (такий варіант дозволений законодавством).

   Чому 1,8 га (орієнтовно)? Та тому, що в результаті це має бути цілісне і комплексне бачення майбутньої забудови центральної площі, її концепцією. А приватна земельна ділянка згаданих компаній має стати лише частиною цього амбітного плану.

   Отож, зупинятися вже не можна. Площа в такому занедбаному стані більше не може перебувати. Треба тільки набратися трішки терпіння і дочекатися розробленого проекту. Але вже з впевненістю можна сказати, що проект, який розробляє вже вищезгадане ТОВ «Зелемінь», буде точно гармонізувати з нинішньою історичною архітектурою і дійсно прикрасить центр. Як тільки проект буде завершений, ми публічно обговоримо його. І тільки після цього подамо на затвердження в міську раду.

   Дякуємо всім нашим мешканцям за небайдужість до майбутнього нашого міста та його центральної частини зокрема.

Інші новини