30o

Пошук механізмів щодо облаштування соціального житла для ВПО на базі колишнього садочка «Зірочка» – триває

  • 2024.01.24 17:10
    • Громада
    • Освіта
    • Все для внутрішньо переміщених осіб
  • 130

Відбулася чергова зустріч міського голови з командою потенційних донорів, які мають на меті облаштувати у нашій громаді соціальне житло для ВПО – представниками міжнародної організації Habitat for Humanity та лабораторії «METALAB». 

Мета їх візиту незмінна. Напрацьовуєються можливості реконструкції приміщення недіючого садочка «Зірочка» під соціальне житло для ВПО та, можливо, й людей інших соціальних категорій, до прикладу - дітей-сиріт.

Наразі основний напрям роботи – пошук законних шляхів, які дозволять розпочати процес реконструкції. Щодня потреба соціального житла для ВПО зростає. Але, на жаль, на державному рівні ще й досі неврегульоване це питання. 

Тож зараз потенційні донори спільно з управлінням комунальної власності КМР напрацьовують юридичні механізми реалізації цієї ініціативи. Розглядаємо можливість передачі приміщення «Зірочки» організації на орендних засадах. Якщо цей варіант буде успішним, то на пленарному засіданні сесії КМР будемо чітко визначати умови та концепцію подальшої співпраці з благодійниками.  

Сьогодні вони знову оглянули приміщення й територію, щоб детальніше зрозуміти увесь об’єм роботи, шляхи підведення комунікацій тощо. А також спільно із головою Ради з питань ВПО при Калуській міській раді Валерією Прудніковою і заступницею начальниці управління соціального захисту населення Калуської міської ради Світланою Прубняк обговорили задум проєкту.

За словами консультантки МО «Habitat For Humanity» Юлії Попової, розглядають варіанти облаштування у приміщенні колишнього садочка окремих квартир або блоків зі спільною кухнею. Обіцяють комфортні умови, які вигідно вирізнятимуться від тих, що є у притулках. Там зможуть оселитися до півтори сотні осіб. Однак, соціальне житло не буде для них повністю безоплатним. Модель передбачає встановлення помірної орендної плати, нижчої за ринкову. При цьому, проєкт буде неприбутковим. 

Упродовж трьох місяців розроблятимуть детальний план. Разом із Радою ВПО у Калуській громаді напрацьовуватимуть критерії відбору потенційних наймачів цього житла, вираховуватимуть оптимальний розмір плати, яким може гарантувати тривалий термін оренди. Тільки з квітня, можливо, розпочнуть документальне оформлення, а відтак – реконструкцію і ремонт приміщення.

Облаштування соціального житла — перший такий проєкт міжнародної організації. Хоча, на їхньому рахунку вже є успішно введені в дію прихистки у Івано-Франківську і Тлумачі.

У Калуській громаді наразі проживає більше 5-и тисяч внутрішньо переміщених осіб. Близько сотні проживають у трьох притулках. Як зазначила Валерія Пруднікова, більшість із ВПО наймають житло, активно інтегруються, шукають можливості залишитись у Калуській громаді надалі.

Варто зазначити, що донорами передбачається й облаштування навколишньої території поряд з приміщенням, певні соціальні проекти для мешканців – дитячі та спортивні майданчики, а також заходи з енергоефективності. 

Наразі робота триває. Першочергово нам треба визначитися з нормативно-правовими підставами, які дадуть змогу безперешкодно втілити цей проект.

Інші новини