4o

«На твоєму, пам’яте, крилі…»  - презентація книжки Оксани Тебешевської «Перекладач ВСЕСВІТУ» - про калуського поета і перекладача Анатолія Онишка

  • 2021.05.20 18:52
    • Культура
  • 807
Сьогодні, 20 травня у центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулась презентація  книги «Перекладач Всесвіту» заслуженої вчительки України, членкині Національної спілки письменників України та Національної спілки краєзнавців України Оксани Тебешевської про перекладача і поета, члена Національної спілки письменників України, Почесного громадянина Калуша Анатолія Онишка. Від імені міського голови Андрія Найди привітала з новою книгою Оксану Тебешевську   заступник міського голови Наталія Кінаш, яка подякувала за велику працю та висловила бажання, щоб з під її пера з’явилося ще багато видань про наших видатних земляків. Голова калуського міськрайонного товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, депутат міської ради Леся Кирилович зазначила що, дана книга — проєкт Калуського міськрайонного об’єднання товариства “Просвіта”,  вийшла за фінансової підтримки Калуської міської ради (2020 рік) і присвячена 80-літтю від дня народження Анатолія Онишка. Присутні на заході мали можливість переглянути слайд-презентацію та познайомитися з багатогранною творчістю цієї неординарної  людини. Оксана Степанівна детально розповіла про свою роботою над виданням, ділилась спогадами про спільну роботу з Анатолієм Онишком, про його перекладацьку діяльность та велику мрію — стати перекладачем журналу «Всесвіт». Він перекладав поезію Генріха Гейне, Едгара Алана По, наукову фантастику Айзека Азімова, філософську фантастику Роберта Шеклі, філософські праці Фрідріха Ніцше, соціологічне дослідження Юрґена Габермаса. А ще — світову історію: частину “Історії Австрії” та працю Ґеорґа Остроґорського “Історія Візантії”, яка була визнана книжкою року на ІХ Форумі книговидавців у Львові в 2002 році. А за книгу перекладів поезії Е. А. По “Ельдорадо” Анатолій Онишко у 2005 році був удостоєний найвищої обласної літературної нагороди — премії імені Василя Стефаника.
Анатолій Онишко у своєму житті досягнув всього тільки завдяки наполегливості та титанічній праці. Своїми спогадами про надзвичайно талановиту людину поділились калушани,  що добре його знали -  Богдан Сімків, Роман Бревко, Поліна Овсянова, Любов Липовська, Петро Шевчук, онучка Юлія, невістка Людмила та інші.
Інші новини