22o

Правові аспекти технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання

  • 2023.03.27 10:14
    • Міська рада консультує
  • 269

До 1 травня 2021 року ч.3 ст.19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" "за замовчанням" покладала обов'язок з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання на оператора газорозподільної системи: "для забезпечення безперервності та безпеки газопостачання оператор газорозподільної системи здійснює технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках". А відповідно до ч.3 ст.14 порядок такого технічного обслуговування мав визначатися договором про розподіл природного газу.

 З 1 травня 2021 року дещо змінилася організація технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, але відповідальність "за замовчанням" й надалі залишається за оператором газорозподільної системи.

 Тепер ч.3 ст.19 передбачає, що співвласники багатоквартирного будинку або за їхнім рішенням - управитель багатоквартирного будинку, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, інша уповноважена співвласниками особа мають укласти договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільної системи або іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт.

 Тобто, якщо раніше умови технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання мали бути частиною договору про розподіл природного газу, то відповідно до останніх змін таке технічне обслуговування має здійснюватися вже на підставі окремого договору.

 Слід наголосити, що стороною такого договору є насамперед співвласники. ОСББ не зобов'язане бути стороною договору про технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання – але може, якщо таке рішення приймуть загальні збори.

 Отже, договір може укладатися з оператором газорозподільної системи або з іншим суб'єктом, який має право на виконання таких робіт. У першому випадку договір укладається згідно з типовим, затвердженим Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), а в другому – "на підставі вільного волевиявлення" згідно з цивільним законодавством.

 Договір з оператором газорозподільної системи є публічним. Його текст оператор повинен розмістити на своєму офіційному веб-сайті.

 Якщо співвласники (ОСББ, управитель або інша особа) не звернулися до оператора газорозподільної системи із заявою про укладення договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових  систем газопостачання багатоквартирного будинку та не направили йому повідомлення про укладення такого договору з іншим  суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт, вважається, що співвласники багатоквартирного будинку приєдналися до договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання з оператором газорозподільної системи, на території ліцензійної діяльності якого розташований відповідний будинок. У такому разі оператор газорозподільної системи розподіляє кошторисну вартість (у межах граничних рівнів вартості, визначених НКРЕКП) технічного обслуговування між співвласниками багатоквартирного будинку пропорційно до кількості укладених договорів із споживачами послуг з розподілу природного газу у такому будинку та надає індивідуальні квитанції споживачам у цьому будинку для оплати послуг з технічного обслуговування.

 В підсумку:

  1. Як до внесення змін, так і після, "за замовчанням" технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж газопостачання покладається на оператора газорозподільної системи, на території ліцензійної діяльності якого розташований відповідний будинок;
  2. З 1 травня 2021 року передбачається, що за таке технічне обслуговування повинна стягуватися окрема плата за окремим договором;
  3. Стороною такого договору "за замовчанням" є співвласники і оператор газорозподільної системи, але за рішенням співвласників можуть бути інші особи;
  4. Договір з оператором газорозподільної системи є публічним та укладається згідно з типовим, який затверджений НКРЕКП.

 

Інші новини