12o

Прожили два століття на двох!

  • 2023.12.12 10:09
    • Громада
  • 96

 У Катерини Савчук та Галини Король, які відзначили свої 100-літні ювілеї, багато спільного – безмірна любов до рідної землі та людей!

  Мабуть, в цьому і є секрет довголіття! Грудень у Калуській громаді має декілька особливих днів, ознаменованих чудовими подіями. Зокрема – 100-літні ювілеї наших калушанок. Маємо вже двох ювілярок.

   Цього дня, 100 років тому, з’явилася на світ Катерина Матвіївна Савчук, уродженка с. Дуліби Рівненської області. Дитинство та юність пройшли у тій стороні. Вийшла заміж за командира УПА. У шлюбі народилася донечка. Та, на жаль, у щасливу сім’ю прийшла біда. Підступні НКВДисти убили чоловіка Катерини, жінка залишилася вдовою. У 1947 році її й інших членів сім’ї вивезли на Урал. Благо, що дочку пані Катерини невдовзі вдалося повернути в Україну і її виховувала родичка, яка змогла уникнути заслання. Звичайно, життя на Уралі було складним, доводилось жити у землянках. Там пані Катерина перебувала до 1962 року, потім повернулася у рідне село Дуліби. Працювала у колгоспі ланковою. За сумлінну працю, вправність та старанність була неодноразово нагороджена. У Калуську громаду Катерина Савчук переїхала 20 років тому до дочки, яка тут знайшла своє кохання та створила сім’ю. На жаль, три роки тому п. Катерина навіки попрощалася з єдиною донечкою. Тепер у неї залишились дві онучки, троє правнуків, які, власне, і доглядають стареньку, та троє праправнуків. Проживає жінка у ж/м Хотінь. Катерина Матвіївна надзвичайно привітна, а головне - вона й досі зберігає ясність розуму та почуття гумору. Варто зауважити, що жінка лише пів року тому перестала шити. Катерина Матвіївна – надзвичайно вправна швея. Той кептар, у якому жінка на фото, створила власноруч. Ще донедавна вона відвідувала місцеву церкву. Жінка добре відома у громаді. Сусіди та всі, хто її знає, чудово про неї відгукуються. З поважним ювілеєм Катерину Матвіївну особисто привітав Калуський міський голова Андрій Найда.

   Того ж дня свій 100-літній ювілей відзначала ще одна жителька нашої громади - Галина Михайлівна Король. Працівники територіального центру соціального обслуговування вітали ювілярку. Народилася пані Галина в селі Томашівці. У двадцятилітньому віці обрала для себе непростий шлях – стала зв’язковою ОУН УПА. Багато випробувань випало на долю пані Галини. Перебуваючи на засланні в Сибіру зустріла свого майбутнього чоловіка, він теж був політв’язнем. Із Божою поміччю їм вдалося народити двох донечок. На жаль, незадовго після народження другої доньки помер чоловік, тож в Україну пані Галина поверталася вже вдовою та з двома дітками на руках. Попри все, їй стало сили подолати усі труднощі. Завжди активна, надзвичайно розумна та мудра жінка. Працювала нянечкою в дитячому садочку, творчо та з цікавістю підходила до своєї роботи. З особливою уважністю ставилася до подій в Україні, до її історії, адже любов до Батьківщини змалечку гріла її душу. Такий патріотичний міцний дух передався і її нащадкам. Внуки пані Галини під час Революції Гідності у 2013 разом з іншими українцями перебували на Майдані. Історії життя двох 100-літніх жінок, які бачили чимало – продовжуються!

  Щиро бажаємо, щоб іще багато років при здоров’ї, в любові та радості, з Божою ласкою наші ювілярки тішили своїх рідних і всю Калуську громаду своєю присутністю!

Інші новини