16o

«Польська полиця в Україні» вже і у центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка!

  • 2023.11.28 13:31
    • Культура
  • 240

Бібліотечні заклади Калуської громади взяли участь у проєкті «Польська полиця в Україні» та більшість з них вже отримали комплекти, які складаються з 20 українських перекладів книг популярних польських авторів.

   Крім вже відомих класиків польської літератури Генрика Сенкевича, Стефана Грабинського та Януша Корчака в комплект входять сучасні твори письменників-лауреатів міжнародних літературних премій Яцека Дукайя, Ришарда Капусцінського та інших майстрів слова. Проєкт охоплює різножанрові твори – фантастика, драматургія, книжки у стилі нон-фікшн, твори у жанрі жахіть, роман-казка, історичні роздуми над спільною історією українського та польського народу. Проєкт «Польська полиця в Україні» реалізовується «Українським інститутом книги» Український інститут книги (УІК) спільно з «Інститутом книги у Польщі» Instytut Książki з ініціативи Міністерства культури та національної спадщини Польщі (МКіНС РП) і Міністерства культури та інформаційної політики України.

   У межах проєкту надруковано 1500 наборів. Уперше його реалізували у 2017 р. у Великобританії. У 2019 р. проєкт впровадили у США. У 2021 р. до нього долучилася Україна. Тоді польські дипломатичні установи передали до 26 українських бібліотек понад 1200 книжок польських авторів. Інститут книги в Польщі (IK PL) надає гранти українським видавцям для видання книжок польських авторів українською мовою. Від результатів реалізації цього проєкту залежатиме подальша співпраця Інституту з Інститутом книги в Польщі щодо продовження Польської полиці, а також з іншими закордонними інституціями щодо створення книжкових колекцій різних національних літератур.

   Запрошуємо користувачів познайомитися і обрати для читання кращі зразки польської літератури українською мовою!

Інші новини