14o

Ратуша в Калуші. Історія відновлення

  • 2024.04.02 10:35
    • Актуально
    • Громада
    • Міська рада консультує
  • 105

У соціальних мережах мешканців громади запитують про долю історичної пам’ятки - Ратуші. 

Працівниками управління будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради відтворено історію реконструкції, починаючи від 2003 року.

На замовлення відділу капітального будівництва Калуської міської ради в 2003 році Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст «Діпромісто» (Івано-Франківська філія) було розроблено проектну документацію на об’єкт «Реконструкція з добудовою Ратуші на майдані Конституції м. Калуші».

Даний проект було схвалено містобудівною радою Івано-Франківської ОДА та відповідав вимогам того часу по збереженню пам’яток архітектури місцевого значення.

Відповідно до затвердженої документації в 2003 році підрядною організацією ВАТ «Житлобуд» розпочато реконструкцію та проведено певний перелік будівельних робіт по реконструкції (підсиленню) конструкцій фундаментів існуючої Ратуші і влаштуванню фундаментів та цокольного поверху її добудови.

У зв’язку з відсутністю коштів дане будівництво в 2008 році було припинене та довгі роки створювало небезпеку для мешканців міста. Її декілька разів підпалювали, викрадались металоконструкції несучих конструкцій стін, що призводило до обрушень.

Для запобігання перебування сторонніх осіб на території будівництва Ратуші в 2014 році було прийнято рішення про виділення коштів на огорожу території.

Упродовж багатьох років міська рада зверталась в різні державні установи про виділення фінансування на реконструкцію даного об’єкта, однак проектна документація вже була устарілою та вимагала корегування.

Для корегування проектної документації в 2019 році було задіяно спеціалізовану проектну організацію ТОВ «Зелемінь» м. Львів, яка безпосередньо займалась розробкою проектів по відновленню пам’яток архітектури.

 Після вивчення проекту «Реконструкція з добудовою Ратуші на майдані Конституції в м. Калуші», розробленого Івано-Франківською філією УДНДІ ПМ «Діпромісто»,ТОВ « Зелемінь» встановило, що проектні рішення не підлягають коригуванню, оскільки порушують чинне законодавство по збереженню пам’яток архітектури.

У 2019 році було прийнято рішення міською радою про відновлення Ратуші. 14 серпня 2019 управлінням будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради укладено з ТОВ "ЗЕЛЕМІНЬ" договір №3/19 на виконання передпроектних робіт по об’єкту «Реставрація та часткове відтворення пам'ятки архітектури місцевого значення "Ратуші" (охоронний №590 початок ХХст.) з добудовою адміністративного корпусу на вул. Костельній,5 в м. Калуш Івано- Франківської області».  

28 листопада 2019 року виконано інженерно-геологічні роботи. 

26 березня 2020 року управлінням будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради укладено з ТОВ "ЗЕЛЕМІНЬ" договір №3/03 щодо виготовлення проектно-кошторисної документації по Ратуші.

Після отримання позитивного експертного звіту щодо розгляду проекту,✅️16 листопада 2021 року в системі «Рrozorro» управлінням будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради було оголошено відкриті торги по об’єкту «Реставрація та часткове відтворення пам'ятки архітектури місцевого значення "Ратуші" (охоронний №590 початок ХХст.) з добудовою адміністративного корпусу на вул. Костельній,5 в м. Калуш Івано-Франківської області», вартість - 72 632 455,00 грн.

У тендері брали участь два учасника: ТОВ "ПЛАНЕТАБУД" та ТОВ "ЦЕММІКС УКРАЇНА".

Розглянувши пропозиції учасників, переможцем торгів було визнано - ТОВ "ПЛАНЕТАБУД".

У зв’язку з військовою агресією російської федерація проти України, Указом Президента України «Про введення воєнного стану в України від 24.02.2022р. №64/2022 (із змінами) на всій території України введено воєнний стан і припинено фінансування робіт по об’єктах, в тому числі і по Ратуші.

Припинено, та не скасовано! Історичну пам’ятку Калуша буде відновлено, як тільки це стане можливим…

Інші новини