18o

Цього року коштом місцевого бюджету простерилізовано чотири сотні тварин. ВІДЕО

  • 2023.12.01 14:35
    • Громада
    • Трансляції
    • Відео
  • 334

    «Трьох собак забирають, сім підкидають. Така приблизна статистика», — каже керівниця притулку для тварин «Дім Сірка» у Калуші Леся Кошелєва. Звісно, притулок – це не комфортні домашні умови. Але саме з домашніх приплодів сюди і прибуває найбільше мешканців.

  Буквально кілька днів тому просто до воріт привезли і викинули коробку із кількома цуценятами. Пані Леся тримає на руках невеликого кудлатого собаку. Просить придивитися: може, хтось захоче забрати до себе. Собаку із цуценятами викинули надвір. А нещодавно у притулку замешкав кіт, який із понівеченою в сільці лапою прибився до військових у лісі. Кінцівку врятувати не вдалося. Обабіч доріг, у лісах чи серед міста, — чимало «порядних ґаздів» викидають тваринок, і ніяк не второпають, що набагато легше і простіше стерилізувати домашню тварину. Уже кілька років, як Калуська міська рада фінансує вилов і стерилізацію безпритульних тварин. Тільки цього року коштом місцевого бюджету простерилізували 90 котів, і 300 собак. У співпраці із громадською організацією «US AVA» (Українська асоціація лікарів ветеринарної медицини дрібних тварин), безоплатно простерилізували 100 котів. Щопонеділка до притулку у Калуші приїжджають фахівці із Бурштина. У день відбувається по 15-20 стерилізацій. Першочергово стерилізують самок. Паралельно з процедурою стерилізації кожна тварина проходить вакцинування від сказу. «Вважаємо, що зараз домашні тварини мають менше вакцинацій, ніж безхатьки», — зазначає Леся Кошелєва.

   Звісно, у притулку є інфекції, і не всі тварини виживають, констатує керівниця притулку. Зараз із трьома сотнями собак дають собі ради троє працівників притулку. Елементарне прибирання, лікування хворих, пошук нових господарів у соціальних мережах і – головне – годування, займає ввесь робочий день, і навіть вихідні та позаробочий час. Щодня там варять дванадцять казанів каші. Для цього треба нарубати гору дров. — Завжди у нас працювали дві зміни по три людини. Але люди розходяться через невисокий рівень зарплатні, складні умови праці. Цю роботу не кожен готовий виконувати. Тому зараз катастрофічно не вистачає робочих рук, — каже Леся Кошелєва. — Ми будемо вдячні за будь-яку допомогу: крупи, корми тощо. Але найбільше — за робочу силу.

    Волонтери нагадують: стерилізація – це єдиний цивілізований метод зменшення кількості безпритульних тварин. Він ефективний — доведено досвідом європейських країн. Нескладна і недорога процедура здатна зекономити час і зусилля волонтерів і працівників притулків, гроші бюджетів і громадських організацій.

Інші новини