12o

Поранення. Як діяти?

  • 2024.01.19 09:07
    • Громада
    • Охорона здоров'я
    • Для військовослужбовців та їхніх сімей
  • 351

Якщо ти отримав(-ла) поранення в зоні бойових дій, то з поля бою тебе евакуюють побратими, медики.

 Далі покроково:

 Крок 1. Евакуація

    Евакуація здійснюється до визначеного місця надання першої медичної допомоги: до медичної роти, стабілізаційного пункту або найближчого лікувального закладу. 
   Під час надання домедичної допомоги в тебе вилучають засоби захисту (каску, бронежилет тощо), зброю та БК. Це матеріальні цінності, які знаходяться на обліку твоєї військової частини, за них відповідають служби забезпечення. Коли після проходження лікування ти повернешся до військової частини, тобі все повернуть.
   З етапу надання домедичної допомоги після евакуації з поля бою в тебе має бути тільки один документ – Форма 100 («картка пораненого»). Збережи цей документ.

    Первинна медична карта (форма 100 – використання первинної медичної карти (Форми 100) визначено додатком 4 наказу Генерального штабу ЗСУ від 09.07.2018 «258 «Про затвердження Керівництва з медичної евакуації в Збройних Силах України») – це документ, який заповнює медик після надання першої домедичної (екстреної медичної) допомоги, і який повинен бути з тобою на усіх етапах лікування.
У первинної медичної карти (форми 100) має бути вказано:

  • особисті дані бійця;
  • найменування підрозділу, до якого той належить;
  • вид поранення;
  • факт, що поранення отримане під час бойових дій;
  • час надходження до стабілізаційного пункту;
  • яку допомогу було вже надано на етапі евакуації тощо.

    За можливості, перевір правильність написання прізвища, імені та по батькові, а також номер військової частини.
Первинна медична карта тобі може знадобитись у 2 випадках:

  • Для проведення службового розслідування за фактом поранення і подальшого отримання довідки про обставини поранення.
  • Для проходження ВЛК, МСЕК, для отримання виплати додаткової винагороди в розмірі до 100 000 грн, а також вона впливає на розмір виплати одноразової грошової допомоги в разі встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності.

   У разі, якщо у військовій частині не знали про твоє лікування і помилково записали тобі самовільне залишення частини (СЗЧ), первинна медична карта (форма 100) та інші медичні документи (виписний епікриз), які нададуть в закладі охорони здоров’я, сприятимуть проясненню ситуації.

 Крок  2. Взаємодія з військовою частиною під час лікування.

 Після потрапляння до медичного закладу ти залишаєшся військовослужбовцем і повинен підтримувати контакт зі своєю військовою частиною.

Контролюй чотири питання:

  • Постійної обізнаності командира щодо перебігу твого лікування, місцезнаходження, дати госпіталізації та дати можливої виписки.
  • Отримання довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва. ДОДАТОК1).
  • Списання майна. Якщо було пошкоджено чи втрачено майно (яке ти отримав у військовій частині і яке підлягає списанню), повідом про це свого безпосереднього командира та узгодь свої дії.
  • Виплати. Контролюй виплату додаткової винагороди. Детальніше про це дізнайся у розділі «Виплати».

Список документів після лікування.

Медичний заклад повинен тобі надати:

  • Виписку із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого («виписний епікриз») оформлену начальником відділення за підписом начальника госпіталя (медичного закладу).
  • Медичну книжку.
  • Медичні довідки, результати оглядів, обстежень.
  • Первинну медичну карту (форму 100) (якщо її було передано лікарям).

Військова частина повинна тобі надати:

  • Довідку про обставини травми з підписом командира в/ч.
  • Якщо стався нещасний випадок, то копію Акту про нещасний випадок.

З документами тобі необхідно прибути до військової частини самостійно чи з особою, яка супроводжує (якщо її направили з в/ч).

  Довідка про обставини поранення (травми, контузії, каліцтва – Додаток 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗС України, затвердженої наказом МОУ від 14.08.2008, №402 (зі змінами)) – це документ, в якому міститься інформація про обставини, при яких ти отримав травму, поранення чи каліцтво

Ця довідка допомагає встановити причинний зв’язок між обставинами твого поранення та захистом Батьківщини/виконанням обов’язків військової служби/проходженням військової служби. Її наявність є обов’язковою для проходження ВЛК, МСЕК, вона впливає на розмір виплати одноразової грошової допомоги в разі встановлення інвалідності або часткової втрати працездатності.

Довідку про обставини травми (поранення, контузію, каліцтво) видають у 4-х примірниках:

Перший примірник – до наказу про виплату додаткової винагороди;

Другий – до особової справи військовослужбовця;

Третій – до госпітальної (гарнізонної) військово-лікарської комісії;

Четвертий – до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для оформлення одноразової грошової допомоги.

   У довідці обов’язково має бути вказано обставини, за яких було отримано поранення (контузію, травму, каліцтво) із зазначенням бойових (спеціальних) завдань, які виконував військовослужбовець під час отримання поранення; чи перебував він/вона в стані алкогольного (наркотичного) сп’яніння; чи пов’язане поранення з вчиненням військовослужбовцем адміністративного (кримінального) правопорушення тощо.

  Довідка про обставини травми видається за підписом командира в/ч на підставі наказу командира військової частини про отримання поранення (травми, контузії, каліцтва) військовослужбовцем.

Наказ командира військової частини про загибель, поранення (контузію, травму, каліцтво) військовослужбовця здійснюється на підставі рапорту командира підрозділу, журналу бойових дій, бойового донесення, картки передового району, первинної медичної картки (Форма 100, Додаток 2 до Настанови з медичного забезпечення ЗС України на особливий період) тощо.

  Відповідно до окремого доручення Головнокомандувача ЗС України від 20.04.2023 #25488/С, може бути призначене службове розслідування в разі потреби з’ясувати обставини, які мають значення для прийняття рішення командиром та визначення причинно-наслідкового зв’язку загибелі, поранення (контузії, травми, каліцтва) військовослужбовця (перебування в стані алкогольного (наркотичного) сп’яніння, вчинення адміністративного чи кримінального правопорушення, самокаліцтва тощо).

  Відповідно, терміни видачі довідки про обставини травми залежать від потреби та строків з’ясування обставин, які мають значення для прийняття рішення командиром та видання за фактом поранення наказу командира в/ч про поранення військовослужбовця.

   Твої дії для ОТРИМАННЯ   довідки про обставини поранення (травми, контузії, каліцтва)

   Зв’яжись з безпосереднім командиром та переконайся, що він/вона подав рапорт про подію (твою травму, поранення, контузію) до штабу в/ч. Переконайся, що в Журналі бойових дій є відповідний запис.

  Якщо цього не було зроблено, тобі потрібно самостійно скласти пояснення і рапорт на ім’я командира в/ч. У рапорті вислови прохання видати довідку про обставини травми (Додаток 3). До рапорту додай пояснення про обставини поранення (Додаток 4). За можливості, але не обов’язково, додай також пояснення 2-3 свідків (інших військовослужбовців, які були з тобою в момент поранення).

  Відправ рапорт, власні пояснення та пояснення свідків (за наявності) до своєї в/ч в один із способів:

  Укрпоштою або через військово-медичну установу, де ти проходиш лікування: потрібно відправити «цінним листом» (листом з оголошеною цінністю) з описом вкладення та з повідомленням про отримання на юридичну адресу пункту постійної дислокації. Кожна військова частина має юридичну адресу ППД. ЇЇ можна знайти через сайт YouControl. У разі відсутності інформації про адресу військової частини, можна звернутися до військової частини (командування, управління), якому твоя частина підпорядкована. А також через гарячу лінію Міноборони (0 800 500 442) або ж звернутися до ТЦК та СП за місцем перебування.

  За можливості особисто приїдь до штабу твоєї військової частини та віддай документи у стройову частину. Також зроби копії всіх документів і вимагай від особи, яка приймає документи, поставити підпис, дату та печатку в/ч на твоїй копії документів.

  Ми не радимо просити інших військовослужбовців з твоєї частини, які тебе провідуватимуть, передавати в стройову рапорт та пояснення. Найперше тому, що там можуть не прийняти документи, які подані не особисто. Але навіть якщо стройова прийме їх, ти не матимеш жодних підтверджень. Якщо немає можливості особисто подати документи в стройову, відправ їх поштою – ти матимеш корінець про вручення. У випадку оскарження, це матиме велике значення.

 Крок 3. Проходження ВЛК

 3.1 Документи для проходження ВЛК:

 Для проходження ВЛК у воєнний час тобі треба мати з собою наступні документи:

  • направлення на медичний огляд ВЛК;
  • медична книжка;
  • посвідчення особи (військовий квиток або посвідчення офіцера);
  • медична характеристика (необов’язковий документ у воєнний час);
  • службова характеристика (необов’язковий документ у воєнний час);
  • оригінал довідки про обставини травми від твоєї в/ч (у разі отримання травми, поранення, контузії, каліцтва внаслідок бойових дій) та/або засвідчену копію акту про нещасний випадок (гостре професійне захворювання (отруєння), поранення, контузії, травми, каліцтва, окрім тих випадків, що настали внаслідок уражень або дій з боку противника);
  • посвідчення УБД (за наявністю);
  • витяги із особових справ та інші довідкові матеріали для військовослужбовців учасників бойових дій (можуть бути у вигляді ксерокопій, однак завірені відповідними посадовими особами та печаткою в/ч).

 3.2. Порядок проходження ВЛК

   Отже, ти отримав направлення на ВЛК. В Україні діють штатні ВЛК, до яких належать Центральна військово-лікарська комісія ЗС України (м. Київ) (далі – ЦВЛК); ВЛК регіону (розташовані у м. Львів, м. Харків, м. Дніпро, м. Одеса, м. Вінниця). Також є позаштатні постійно діючі ВЛК (, до яких належать: госпітальні ВЛК; гарнізонні ВЛК; лікарсько-льотні комісії (далі – ЛЛК); ВЛК високомобільних десантних військ; ВЛК територіального центру комплектування (далі – ВЛК ТЦК); ВЛК державних, комунальних закладів охорони здоров’я з правами госпітальної ВЛК.
До складу ВЛК входять: хірург, терапевт, невропатолог, окуліст, отоларинголог, гінеколог (для жінок), а за медичними показниками і лікарі інших спеціальностей. До ВЛК ти маєш пройти ЕКГ-обстеження, флюорографічне обстеження органів грудної клітини, зробити загальний аналіз крові та сечі. Можливо, тобі призначать додаткове обстеження за медичними показниками.
Проходження ВЛК:

В реєстратурі закладу охорони здоров’я тобі повинні надати:

  • картку обстеження та медичного огляду, яку надалі будуть заповнювати лікарі;
  • корінці на прийом до усіх необхідних лікарів. В реєстратурі тобі пояснять, де знаходяться потрібні кабінети та як записатись у чергу (в деяких закладах уже працює електронна форма запису).

Спочатку потрібно здати всі необхідні аналізи та пройти обстеження. Потім пройти лікарів. Кожен з лікарів після огляду пише висновок про стан здоров’я військовослужбовця. Варто зазначити, що під своїм висновком лікар обов’язково має поставити підпис та завірити його печаткою.

Крок 4. Проходження МСЕК

 Щоб пройти МСЕК, тобі потрібно отримати направлення.

 Твої дії:

Якщо ти проходиш стаціонарне лікування, за направленням на МСЕК (ф. 088/0) треба звертатися до свого профільного лікуючого лікаря (якщо лікувався з приводу травми – до травматолога, якщо з приводу поранення – до хірурга або до травматолога (залежно від ураження кісток скелету), якщо з приводу серцево-судинних захворювань – до кардіолога тощо).

Якщо ти діючий військовослужбовець, то маєш звернутися з рапортом щодо проходження МСЕК до безпосереднього командира. Після розгляду такого рапорту командир в/ч надасть тобі дозвіл на залишення військової частини для проходження МСЕК (Додаток 15).

Якщо ти знаходишся за межами військової частини (наприклад, у відпустці за станом здоров’я), звернись до ТЦК та СП, який може надати тобі направлення на проходження МСЕК (П.11 постанови КМУ від 23 лютого 2022 р. № 154 «Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки»).

Якщо тебе звільнено з військової служби, направлення на МСЕК також може дати сімейний лікар. Порядок дій наступний:

Звернись до сімейного лікаря або у районній лікарні, або в місцевому воєнному госпіталі звернись до профільного лікаря (травматолог, невропатолог тощо) з проханням скликати МСЕК.

Сімейний лікар виписує тобі електронні направлення до профільних спеціалістів.

Необхідно пройти консультації всіх лікарів ( обов’язково роби виписки на фірмових бланках лікарні з печаткою лікаря).

Всі висновки принеси знову до сімейного лікаря. Він оформлює направлення на МСЕК (форма ф. №088\о). Потім лікар передає документи комісії або пацієнт робить це самостійно.

Врахуй, що в період дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування проведення медико-соціальної експертизи здійснюється за направленням ЛКК незалежно від місця реєстрації чи проживання. У разі, якщо ти звертаєшся для встановлення інвалідності і не можеш прибути на огляд до МСЕК, то комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК.

 Документи для проходження МСЕК.

 Для проходження обстеження МСЕК, у тебе мають бути такі документи:

  • Направлення на МСЕК (форма ф. № 088/о);
  • паспорт або ID картка з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання
  • копія ідентифікаційного коду;
  • військовий квиток або посвідчення офіцера (копія);
  • військово-облікові документи (довідка про проходження військової служби, витяг з послужного списку) або їхні копії;
  • свідоцтво про хворобу або довідка ВЛК, або витяг з протоколу засідання штатної ВЛК про встановлення причинного зв’язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв);
  • медична документація, оригінали (виписки з амбулаторної карти ф. 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого ф. 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторна картка хворого;
  • копія витягу з наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини / звільнення з військової служби (за наявності);
  • довідка про обставини травми (за потреби);
  • посвідчення УБД (за наявності);
  • копія трудової книжки (за наявності).

При проходженні МСЕК потрібно мати з собою оригінали зазначених документів.

По закінченню обстеження, видається довідка про встановлення групи інвалідності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності або зазначається ступінь втрати професійної працездатності.

ДОДАТКИ

Джерело: https://turbota.mil.gov.ua/dovidnyk-poranenogo

 

 

 

 

 

Інші новини