20o

“Попереджений – значить захищений”

  • 2024.04.19 08:57
    • Новини
  • 55

18 квітня 2024 року соціальним менеджером Калуського міського центру соціальних служб Василиною Кашівською, спільно з педагогічними працівниками Калуського ліцею             № 7, проведено інформаційно-просвітницький захід для учнівської молоді на тему: “Попереджений - значить захищений”. На базі ліцею відбулася зустріч учнів 9-х та 10-го класів з районним лікарем-фтизіатром Івано-Франківського обласного фтизіопульмоцентру Дмитром Пронем.

            В рамках проведення заходу діти мали змогу більше дізнатися про одне із найпоширеніших захворювань нашого часу – туберкульоз та що слід робити, щоб звести до мінімуму ризик захворіти. Дмитро Гнатович ознайомив присутніх з основними ознаками та симптомами захворювання, як діагностується, яких правил слід дотримуватися людині, хворій на туберкульоз, наголосив, що для вчасного виявлення захворювання дорослим і підліткам з 15 років роблять флюорографічне обстеження. Увагу дітей акцентували на необхідності збереження здоров’я з раннього дитячого віку шляхом повноцінного збалансованого харчування, підвищеної рухової та фізичної активності, прогулянок на свіжому повітрі, здорового сну, правильно організованого розпорядку дня, профілактики шкідливих звичок, зокрема тютюнопаління, вживання алкогольних напоїв, наркотичних речовин, які, на жаль, з кожним роком набувають все більшої  поширеності, особливо серед підлітків.                  

           Як зазначив, лікар-фтизіатр, у Калуському районі  за  підсумками  2023  року  реєструється зростання захворюваності всіма формами туберкульозу з 23,5 на 100 тис. населення  у 2022 році до 35,6 на 100 тис. населення  за  2023 рік при середньо-обласному показнику 36,5 на 100 тис. населення ( в абсолютних цифрах 44 нових випадки проти 29 випадків в 2022 році , приріст 15 випадків ) . З числа нових випадків – 38 випадків легеневого та 6 випадків позалегеневого туберкульозу (2 випадки ТБ нервової системи, 3 випадки ТБ периферичних лімфовузлів та 1 випадок ТБ гортані).

          Зустріч була цікавою та інформативною. На завершення заходу, учасники отримали друковані матеріали (буклети) з цінною інформацією, які, сподіваємося стануть хорошим орієнтиром на щоденному послідовному шляху формування здорового способу життя і збереження власного здоров’я.

Інші новини